Home | Pomeriaan: alles wat je over deze hond wil weten

Pomeriaan: alles wat je over deze hond wil weten

⏱ Leestijd: 9 minuten

Sommige mensen kennen de Pomeriaan ook wel als Pommetje of als de Dwergkeeshond, maar iedereen kent hem in ieder geval als een schattig, pluizig klein hondje. Dit hondenras is tegenwoordig echt een ‘rage’, wat er voor zorgt dat veel mensen deze viervoeter als hun huisdier willen hebben.

Het hondje valt op door zijn kleine uiterlijk, maar onderschat hem niet! Het is namelijk een hele levendige en energieke pluizenbol. Daarnaast is hij ook nog eens heel zachtaardig en een goede vriend voor elk baasje. Je leest hier alles over de Pomeriaan.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomeriaan nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomeriaan!

De naam van het ras

De officiële naam van dit hondenras is niet Pomeriaan, maar Dwergkeeshond. Toch wordt Pomeriaan, of zelfs kortweg Pommetje, ook vaak gebruikt. Dat komt omdat de naam van dit ras in het Engels Pomeranian is. Toch zullen de meeste mensen wel weten welke hond je bedoelt, of je nou Pomeriaan of Dwergkeeshond zegt.

De naam Keeshond komt waarschijnlijk van een leider van de Nederlandse patriotten in de 18e eeuw af. Deze leider heette Kees (Cornelis) en had zo’n soort hond.

De naam Pomeriaan komt waarschijnlijk van de plaats Pommeren oftewel Pomerania aan de Baltische zuidkust, vanuit waar de Keeshond naar Engeland is gebracht en tot Dwergkeeshond werd gefokt.

De geschiedenis van de Pomeriaan

Als je meer wil weten over dit ras, dan kun je het beste naar de geschiedenis van deze hond kijken. Er zijn vier verschillende soorten Keeshonden, waar de Dwergkeeshond er dus eentje van is. De Dwergkeeshond heeft niet een lange geschiedenis, dus je kunt dan het beste kijken naar de geschiedenis van de Keeshond.

De Pomeriaan maakte namelijk pas in de 19e eeuw zijn opmars, terwijl de Keeshond al veel langere tijd populair is in Europa. Deze hond bestond namelijk ook al in de jaren 400 voor Christus. De voorouders van de Pomerianen zijn grotere honden.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomeriaan wordt ook uitgebreid behandeld in Pomeriaan Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Keeshond

De Keeshond is een ras dat tot rasgroep 5 behoort: ‘spitzen en oertypes’. Er zijn meerdere maten. Je hebt de grote Keeshond, de middenslag Keeshond, de kleine Keeshond en de Dwergkeeshond. Van oorsprong is het een Duits ras. Het werd erkend in het jaar 1957.

Honden die op de Keeshond leken, werden al ruim voor het begin van de jaartelling afgebeeld. Oorspronkelijk werden ze als waakhond en gezelschap gebruikt op de boerderij. Daarnaast voeren ze ook mee op binnenvaartschepen.

De Dwergkeeshond

De eerste versies van de Keeshond leken het meest op de huidige middenslag Keeshond. In de 19e eeuw ontstonden er ook kleinere varianten van de Keeshond en werden ze vooral als gezelschapshond gehouden. De Dwergkeeshond stamt dus ook van deze kleine Keeshonden af.

Ze werden vanuit Pommeren aan de Baltische zuidkust naar Engeland gebracht en daar werden ze steeds kleiner en kleiner gefokt. Langzaam werd hij populair bij het grote publiek, vooral toen de koningin van Engeland, koningin Victoria, ook een hondje van dit ras kreeg.

Koningin Victoria

De naam van de Pomeriaan van koningin Victoria was Windsor’s Marco en ze deelde haar liefde voor de hond maar al te graag. Ze had meerdere honden, maar haar rode Pom was haar favoriet. Hij was wel iets kleiner dan de gemiddelde Keeshond, zelfs toen.

Hierdoor zijn fokkers direct begonnen met het fokken van steeds kleinere Keeshondjes. Koningin Victoria richtte een kennel op om te fokken met haar favoriete hondenrassen. Eén van die rassen was dus de Pomeriaan, waardoor deze hond nog populairder werd in Engeland.

Rasverenigingen

In het jaar 1891 werd de eerst club voor de Pomeriaan opgericht. Kort daarna werd er een rasstandaard vastgelegd. De kleine honden bleven maar populairder worden bij de dames van adel van die tijd.

Twee Pomeriaan behoorden zelfs tot de drie honden die het zinken van de Titanic overleefden in 1912. Beide honden werden door hun eigenaren gered.

Het karakter van de Pomeriaan

Dwergkeeshondjes zijn heel levendig en vinden het heerlijk om te bewegen. Ze vinden het dan ook heerlijk om samen met hun baasje te wandelen. Niet alleen zodat ze genoeg beweging krijgen, maar ook wel een beetje om de show te stelen.

Het zijn namelijk trotse honden en lopen met een trots geheven hoofd naast je. Het zijn dus echte showbeestjes!

Blaffen

Houd er tijdens het wandelen wel rekening mee dat dit ras graag de baas speelt en dat hij hierbij soms vergeet dat het maar een klein hondje is. Een Pomeriaan durft het best wel aan om een andere hond uit te dagen, ook als deze een stuk groter is.

Hij zal er dan ook flink op los blaffen. Dankzij hun waakhond instinct kunnen ze ook thuis flink gaan blaffen wanneer er iemand aanbelt. Daarom is het heel belangrijk dat je bij dit ras al vroeg in zijn leven de hond aanleert om niet te veel en onnodig te blaffen.

Waakzaam en oplettend

Omdat de Keeshond vroeger veel werd gebruikt als waakhond, is de Pomeriaan nog altijd heel erg oplettend en waakzaam. Dat is echter niet het enige, want hij heeft natuurlijk nog wel wat meer eigenschappen. Het is namelijk ook een hele aanhankelijke hond.

Ze kunnen heel goed aanvoelen hoe hun baasje zich voelt. Dat komt omdat de Pomeriaan een hele intelligente hond is en ook emotioneel intelligent is.

Ze bieden maar al te graag troost als je het nodig hebt en doen ook vrolijk mee wanneer het baasje zich goed voelt. Hierdoor is het de ideale gezelschapshond en ze zullen je dan ook nooit in de steek laten.

Het uiterlijk van de Pomeriaan

Een Pomeriaan kun je vooral herkennen aan zijn formaat en zijn vacht. Het is namelijk een hele kleine hond met een flinke vacht. Deze vacht komt in veel verschillende kleuren voor. De vacht kan een effen kleur hebben, zoals wit, bruin, grijs, zwart of wolfsgrijs, crème, crème-sable, oranje-sable, champagne, black and tan, bont en oranje.

Er kunnen ook verdunningen van deze kleuren voorkomen en tan aftekeningen. De kleur merle is verboden om mee te fokken. Dat komt omdat het voor gezondheidsproblemen kan zorgen zoals doofheid en blindheid.

De ogen van een Pomeriaan hebben altijd een donkere kleur. Ze zijn middelgroot, hebben een donkere rand en een ovale vorm. Hun mond is zo gevormd dat het altijd lijkt alsof ze glimlachen. Ook hebben ze een hele vosachtige blik. Het hoofd is redelijk groot als je het vergelijkt met de snuit, die fijn is gebeiteld.

Pomerianen hebben namelijk een kort, puntig snuitje en oortjes die puntig af zijn gerond en dicht bij elkaar staan. De kleur van de neus is hetzelfde als de kleur van de vacht.

De grootte

De schofthoogte van een reu is ongeveer hetzelfde als die van een teefje. Beide honden worden namelijk tussen de 18 centimeter en de 22 centimeter groot. Soms zijn ze ietsje groter, maar kleiner dan 18 centimeter zijn ze niet. De staart is niet heel lang en krult mee over de rug. De poten zijn middelmatig lang, stevig en recht.

Om ervoor te zorgen dat de hond wel goed kan springen, zijn de achterpootjes een tikkeltje gebogen. De voetjes zijn juist weer klein en rond en hebben gewelfde tenen. Het is het beste als de Pomeriaan tussen de twee kilo en de drie kilo weegt. Hij mag niet minder dan 1,5 kilo wegen en ook niet meer dan 3 kilo wegen.

De gezondheid van de Pomeriaan

De Pomeriaan is een klein hondje en het grote voordeel van kleine hondjes is dat deze over het algemeen een hoge levensverwachting hebben. Bij dit ras is dat gelukkig ook zo.

Gemiddeld wordt een Dwergkeeshondje namelijk tussen de twaalf jaar en de zestien jaar oud. Als je je Pomeriaan dus goed verzorgt, kun je heel lang genieten van je trouwe viervoeter.

Beweging

Beweging is dus erg belangrijk voor deze hond. Hij heeft dan wel veel beweging nodig, maar houd er wel rekening mee dat het maar een kleine hond is en dat hij dus niet te lange wandelingen kan maken. Verder vindt dit ras het ook heel leuk om met andere huisdieren of mensen te spelen.

Het is belangrijk dat je als baasje hier goed op let, want anders kan je Pomeriaan zich gaan vervelen. Wanneer een hond zich verveelt, kan hij vervelend gedrag laten zien.

Als je Pomeriaan veel met andere honden speelt, dan leert hij hoe hij met andere honden om moet gaan en zal hij dus ook niet snel agressief worden wanneer jullie andere honden tegenkomen tijdens het wandelen.

Aandoeningen

Elk hondenras heeft last van een bepaald aantal aandoeningen en ziektes die vaak voorkomen en de Pomeriaan helaas ook. Het zijn kleine hondjes met kleine pootjes die helaas snel kunnen breken. Let dus goed op dat er tijdens het spelen, vooral met kindjes, niemand op een pootje gaat staan.

Verder kan een Pomeriaan snel last krijgen van patella luxatie oftewel een losse knieschijf. Dit is een probleem dat vaker voorkomt bij kleine hondenrassen. In de meeste gevallen worden ze niet geboren met een losse knieschijf, maar hebben ze er wel aanleg voor waardoor dit probleem na een paar jaar ineens op kan spelen.

Tracheale instorting

Een andere chronische ziekte waar een Pomeriaan last van kan krijgen, is tracheale instorting. Bij deze aandoeningen verkleinen de kraakbeenringen die de luchtpijp openhouden. Hierdoor komt er steeds minder lucht binnen bij de hond.

Helaas is deze ziekte niet te genezen, maar met de juiste hulp kan de Pomeriaan gelukkig wel gewoon een normaal leven leiden.

Black skin disease

Een andere typische ziekte voor de Pomeriaan is de black skin disease, oftewel BSD. Gelukkig is deze heel zeldzaam. Er is geen duidelijke oorzaak voor BSD. Je kunt het herkennen aan plotselinge kale plekken in de vacht van de hond.

Deze kale huid wordt dan meestal harder en bijna helemaal zwart. Er wordt wel onderzoek gedaan naar deze ziekte, maar helaas is er nog geen duidelijke oplossing voor gevonden.

De opvoeding van een Pomeriaan

De Pomeriaan werd vroeger vooral gebruikt als een waakhond en daardoor is het nog steeds een hele waakse hond. Dit zorgt ervoor dat hij veel blaft, maar als je direct begint met de opvoeding en de hond afleert om veel te blaffen dan zal hij dit dus ook minder doen.

Gelukkig is de Pomeriaan een hele intelligente hond. Hierdoor leert hij snel en daardoor is de opvoeding redelijk gemakkelijk. Als je de Pomeriaan goed opvoedt, dan zul je hem niet veel op zijn kop hoeven te geven en wordt het sowieso je beste vriendje. Als je geduld hebt, kun je hem ook nog wat trucjes leren.

Omdat de Pomeriaan een intelligente hond is, kunnen ze ook best onvoorspelbaar zijn. Hierdoor is het belangrijk dat je de hond consequent en streng opvoedt. Op deze manier begrijpen ze namelijk meteen wie de baas is en dat ze goed moeten luisteren.

Wel kan het altijd een uitdaging zijn om te weten hoe een Pom op iemand of iets kan reageren, dus wees hier altijd bewust van.

De verzorging van de Pomeriaan

De lange vacht van de Pomeriaan is heel mooi, maar heeft ook wel wat verzorging nodig. Zo moet deze minstens één keer per week geborsteld en gekamd worden. Bij puppy’s kun je dit zelfs het beste elke dag een keer doen. De Pomeriaan heeft een dubbele vacht.

Dat wil zeggen dat hij een lange, rechte bovenvacht heeft en daaronder een korte, dikke en wollige vacht. Deze moet je goed verzorgen. Als dat niet goed gebeurt, dan kan de huid onder de vacht niet genoeg ademen.

Borstelen

De vacht moet je dus goed borstelen. Let erop dat je alle plekken aandachtig borstelt. Dit geldt dus voor de kraag die dikke, lange haren heeft, maar ook voor de pootjes en het hoofd die juist dichte, korte haren hebben. Je moet de vacht ook weer niet te veel borstelen, want dat kan leiden tot beschadigingen. Het is dus belangrijk dat je hier de juiste balans in vindt.

Bij het borstelen is het belangrijk dat je met de groeirichting mee borstelt. Je werkt dus van voor naar achter. Dat betekent dat je bij de borst begint en dan richting de schouders borstelt. Vervolgens borstel je bij de poten naar beneden.

Daarna borstel je over de rug naar de achterpoten en dan weer naar beneden. Wees extra voorzichtig met de staart van de hond, want deze is erg gevoelig.

Voeding

Een ander belangrijk onderdeel van de verzorging van de Pomeriaan is de voeding. Je kunt kiezen voor natte en droge voeding, zolang je maar goed kijkt of er wel genoeg voedingswaarden in het eten zit. Vooral wanneer je hond nog een kleine pup is, heeft hij de juiste vitamines nodig om goed te kunnen groeien.

Het wordt dan uiteindelijk wel geen grote hond, maar als hij in deze periode de cruciale voedingswaardes mist, dan is dat niet goed voor zijn gezondheid. Uiteraard mag je je hond af en toe wel belonen op een snoepje, maar doe dit wel met mate.

Het is bij dit ras belangrijk om voedsel van de beste kwaliteit te geven, beetje bij beetje en steeds vaker. Dat komt omdat Poms liever aan hun eten knabbelen dan twee keer per dag een grotere maaltijd te eten. Dit vermindert ook nog eens het risico dat hun bloedsuikerspiegel tussen de maaltijden te veel daalt en stijgt.

Ook is het belangrijk dat ze de juiste hoeveelheid voeding binnen krijgen en dat ze genoeg beweging krijgen, anders kunnen ze te zwaar worden. Obesitas kan er voor zorgen dat het leven met een paar jaar wordt verkort, dus houd die taille goed in de gaten.

Leer alles over jouw lieve Pomeriaan

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Pomeriaan Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Hier moet je op letten als je een Pomeriaan wil kopen

Wil je graag een Pomeriaan kopen? Logisch, want het zijn hartstikke lieve en leuke honden! Je kunt het beste je pup kopen bij een erkende fokker, maar ook dan zijn er nog een hoop dingen waar je op kunt letten om er zeker van te zijn dat je gezonde pups koopt en dat de fokker echt deugt.

Je kunt het beste meer informatie vragen over de achtergrond van de pup. Ook andere gegevens zoals de data inentingen en ontwormingskuren zijn belangrijk om te weten.

Als een fokker open antwoord geeft en enthousiast over zijn honden vertelt, is dat een goed teken. Vergeet ook zeker niet te vragen naar de officiële documenten zoals de gezondheidstesten die de ouders van het nestje hebben ondergaan.

De fokker kan jou ook wat vragen stellen, want hij zal zijn zorgvuldig gefokte hondjes niet zomaar aan iedereen verkopen. Het werkt dus twee kanten op.

Niet voor iedereen geschikt

Over het algemeen is een Pomeriaan wat minder geschikt voor beginnende hondeneigenaren en gezinnen. Dat komt omdat dit hondenras een hele sterke band vormt met één persoon. Als je echt fan bent van dit ras, dan kan het natuurlijk best om gewoon te kiezen voor een lieve Pomeriaan.

Wel is het altijd handig om je goed in te lezen over het ras, zodat je weet wat voor hond je ongeveer in huis haalt. Het is een hele goede hond voor iemand die al wat bekender is met het ras of graag een hele loyale en kleine hond wil. Ze vinden het dan ook niet zo leuk om veel alleen thuis te zijn.

Wachtlijst

Houd er rekening mee dat de Pomeriaan een redelijk populaire hond is en dat je er dus niet meteen eentje mee naar huis kunt nemen. Meestal is er dan ook een wachtlijst waar je op komt te staan. Is er geen wachtlijst en kun je meteen een pup mee naar huis nemen? Dat lijkt misschien fijn, maar is meestal geen goed teken.

Een erkende fokker mag namelijk niet te vaak een nestje hebben omdat dat niet goed is voor het teefje. Als een fokker dus heel vaak een nestje heeft, is de kans groot dat het teefje aan de lopende band zwanger is en dat is natuurlijk niet gezond.

De hond zelf

Als je een Pomeriaan wil kopen, moet je niet alleen op de fokker letten maar natuurlijk ook op de hond zelf. Let er bijvoorbeeld op dat het gewicht van de pup goed is en check of hij geen waterige of etterende oogjes heeft. Schone oren zijn er belangrijk bij een hond en ook zijn vacht moet mooi glimmen.

Dit wijst namelijk op een goede gezondheid. Kijk ook goed naar de leefomstandigheden van de hond. Het is belangrijk dat hij genoeg ruimte heeft om rond te lopen en dat deze ruimte schoon is. Ook de moeder moet er goed en gezond uit zien.

De prijs

De Pomeriaan is een populaire hond, wat ervoor zorgt dat het ook best een dure hond is. Gemiddeld betaal je tussen de €1500,- en de €3000,- voor een pup. Opvallend is dat een teefje meestal wat duurder is dan een reu. Houd er rekening mee dat hier ook nog andere kosten bij komen kijken.

Met alleen de pup ben je er namelijk nog niet. Zo moet je natuurlijk ook nog een halsband en een harnas kopen, een voerbakje en drinkbakje, een kussen om op te slapen en een bench. Ook moet je vaak direct naar de dierenarts voor inentingen en eventueel een castratie of sterilisatie.

Terugkerende kosten

Daarnaast zijn er ook nog kosten voor je Pomeriaan die steeds terug blijven komen. Zo moet je natuurlijk altijd eten blijven kopen voor je hondje. Daarnaast moet je elk jaar even naar de dierenarts voor een check en kan het natuurlijk ook voorkomen dat je vaker moet gaan omdat je hond bijvoorbeeld ziek is.

Ook heb je verzorgingsproducten nodig zoals een hondenshampoo, een tandenborstel en een gewone borstel. Een bezoekje aan de trimsalon is ook geen overbodige luxe met een vacht zoals die van de Pomeriaan. Het is mogelijk om een hondenverzekering af te sluiten voor je Pomeriaan waar je op terug kunt vallen wanneer je ineens een flinke rekening van de dierenarts hebt gekregen.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomeriaan?

Bekijk dan het Pomeriaan Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Pomeriaantjes. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Ben jij in het bezit van een kleine, pluizige Pomeriaan of ben je op zoek naar een Pomeriaan in de kleur grijs, dan is dat een prachtige keuze. De kleine hond is een van ’s werelds meest schattige en lieve hondjes die er bestaan en je hebt vast wel eens zo’n...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomeriaan wilde weten in één compleet e-book!”

Pomeriaan Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Pomeriaan!

  • Wil je een Pomeriaan kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomeriaan zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomeriaan trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomeriaan de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomeriaantjes en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomeriaan Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomeriaan Handboek interessant zal vinden.

Welkom Pomeriaan vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Pomeriaan Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload