Inhoudsopgave
De Pomeriaan is een heel oud hondenras en bestaat al sinds ongeveer 400 jaar voor Christus. Het ras komt officieel uit Pommeren, een gebied in het noordwesten van Polen en het noordoosten van Duitsland. Deze hond werd echter pas bekend toen hij naar Engeland kwam. Koningin Victoria kreeg ook een Pom en liet maar al te duidelijk merken dat dit één van haar favoriete hondjes was. Van origine werd hij gebruikt als waakhond en als gezelschapshond. Als je aan de Pomeriaan denkt, dan denk je waarschijnlijk aan een bruine teddybeer achtige hond met lange haren die alle kanten op staan. Maar de Pomeriaan is nog in meer kleuren verkrijgbaar. Zo heb je ook een zwarte Pomeriaan.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomeriaan nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomeriaan!
Verschillende kleuren Pomeriaan
De vacht van de Pomeriaan kan veel verschillende kleuren hebben. De kleuren die veel voorkomen zijn wit, bruin, grijs, wolfsgrijs, crème, crème-sable, oranje-sable, champagne, black and tan, bont en oranje en natuurlijk zwart. Bruin is waarschijnlijk de kleur die het meeste voorkomt. Als je bijvoorbeeld Pomeriaan intypt bij Google en zoekt op afbeeldingen, dan is zo’n beetje elke Pomeriaan op de foto voorzien van een prachtige, dikke, lange, bruine of lichte vacht. Een zwarte Pomeriaan zie je dus niet zo veel, maar ze komen wel voor.
Eén kleur
Wat opvallend is voor de Pomeriaan is dat hij altijd maar één kleur heeft. Je zult dus nooit een Pomeriaan tegenkomen die vlekken heeft of die bijvoorbeeld wit en zwart van kleur is. Waar sommige rassen wel eens een witte borst hebben of waarbij de buik en de binnenkant van de poten wit van kleur zijn, is dit bij de Pomeriaan dus niet het geval. Het kan wel zijn dat de dijbenen en de buik iets lichter van kleur zijn. Ze moeten wel dezelfde kleur hebben, maar dan gewoon een lichtere tint. Zo kan bijvoorbeeld een Pomeriaan een diep zwarte vacht hebben, maar dan zijn de gebieden bij zijn dijbenen en buik iets lichter zwart van kleur.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomeriaan wordt ook uitgebreid behandeld in Pomeriaan Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Geen merle
Een Pomeriaan mag geen merle kleur in zijn vacht hebben. De reden hiervan is omdat het voor gezondheidsproblemen zoals blindheid en doofheid kan zorgen. Er mag dus ook niet met deze kleur worden gefokt. Een merle kleur is een ander woord voor vervaging van een andere kleur. Als je hond een blue merle vacht heeft, is dit dus eigenlijk een soort vervaagd zwart.
De zwarte Pomeriaan
Iets minder vaak zie je dus de zwarte Pomeriaan, maar dat betekent niet dat hij niet bestaat. Als je echt op zoek bent naar een zwarte Pomeriaan, dan kun je het beste contact zoeken met een rasvereniging. Zo heb je in ons land bijvoorbeeld de Nederlandse Pomeriaan Club. Zij houden zich bezig met de gezondheid van de Poms in Nederland en hebben ook contact met de fokkers die zich aan hebben gesloten bij deze verenigingen. Als iemand van die fokkers een zwarte Pomeriaan heeft waar hij regelmatig mee fokt, kan de vereniging jullie met elkaar in contact brengen.
De verzorging van de zwarte vacht
De Pomeriaan heeft een hele dikke vacht en die heeft dan ook veel verzorging nodig. De vacht bestaat uit twee verschillende lagen, namelijk uit een ondervacht en een bovenvacht. Hierdoor wordt de Pomeriaan goed beschermd tegen de kou. Dat is vandaag de dag misschien niet meer nodig omdat hij overal ter wereld woont en veel binnen zit bij zijn familie, maar vroeger was deze warme vacht wel noodzakelijk. Vroeger leefde de Pomeriaan namelijk vooral in koude gebieden en was hij vaak buiten omdat hij gebruikt werd als waakhond. Zo’n dikke vacht heeft uiteraard ook een uitgebreide verzorging nodig. Gelukkig is dat niet heel moeilijk.
Borstelen
Het is heel belangrijk om de vacht van de Pomeriaan goed door te borstelen. Dit kun je het beste minstens één keer in de week doen, maar het liefste nog wat vaker. Je hond zal dit ook alleen maar fijn vinden en het zorgt er ook nog eens voor dat zijn vacht gaat glanzen. Als je dit meteen aanleert op het moment dat je Pom nog een kleine pup is, raakt hij er direct aan gewend. Het zal dan zelfs een beetje als een massage voelen voor hem.
Bovendien voorkom je hier ook mee dat je Pomeriaan last krijgt van klitten. Als hij die te veel krijgt, dan wordt het heel lastig om deze er zelf nog uit halen en moet je naar een dierenarts. Je kunt hier het beste het beste een speciale hondenborstel voor gebruiken. Je moet ook niet vergeten om de plekken achter zijn oortjes en bij zijn nek, keel en borst goed mee te pakken, want deze gebieden worden vaak vergeten tijdens het borstelen.
Leer alles over jouw lieve Pomeriaan
Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Pomeriaan Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Checken
In zo’n dikke vacht kan natuurlijk ook van alles blijven hangen. Het is daarom geen overbodige luxe om af en toe de vacht van je Pomeriaan goed uit te pluizen. Zeker wanneer jullie net een wandeling door het bos hebben gemaakt is dit heel verstandig. Voordat je het weet heeft je hond een deel van het bos mee naar huis genomen. Er kunnen takjes, blaadjes en ook beestjes in de vacht van je Pom blijven hangen. Door de vacht goed te checken na een wandeling kun je deze ook direct schoon maken.
Een doffe vacht
De vacht van de Pomeriaan hoort mooi te glanzen en een mooie kleur te hebben. Zodra hij een beetje dof wordt, kan dat dus een slecht teken zijn. Het kan namelijk wijzen op een ziekte of een aandoening, maar het kan ook zijn dat je hond niet goed eet of drinkt. Je kunt het beste even naar de dierenarts gaan zodat hij je hond kan onderzoeken. Misschien is er niets aan de hand, maar dan heb je dat in ieder geval meteen uitgesloten. Het zou namelijk zomaar eens kunnen zijn dat er wel wat aan de hand is. Als een hond niet fit is dan zie je dit namelijk vaak aan de vacht.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomeriaan?
Bekijk dan het Pomeriaan Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!