Home | Pomeriaan x Husky kruising: maak kennis met deze mix

Pomeriaan x Husky kruising: maak kennis met deze mix

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je de Pomeriaan mixt met een Husky, dan krijg je de Pomsky. Dit is dankzij zijn prachtige uiterlijk en lieve innerlijk een bijna onweerstaanbare mix.

Het doel van deze kruising is om de schoonheid van de Husky te perfectioneren met het kleine formaat en het aanhankelijke karakter van de Pomeriaan. Je leest hier alles over de Pomeranian Husky.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomeriaan nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomeriaan!

De geschiedenis van de Pomeranian Husky

Zowel de Husky als de Pomeriaan behoren tot de FCI groep 5, oftewel de ‘Spitsen en oertypen’. Pas sinds een aantal jaar worden de rassen doelbewust met elkaar gekruist om de Pomsky te fokken. Sinds het jaar 2016 is dit hybride ras snel populairder geworden.

Dat komt vooral door de noordelijke voorouders van deze kruising. Mensen vinden husky’s namelijk fascinerend, maar zij hebben veel verzorging en aandacht nodig. De honden hebben een eigen wil en heel veel beweging nodig. Het adaptieve karakter van de Pomeriaan moet dan met het mooie uiterlijk van de husky samenkomen.

Bij de eerste generatie is het nog moeilijk om de eigenschappen van honden te voorspellen. Pas na de tweede en de derde generatie kun je de aard en het uiterlijk van de kruising vast gaan stellen.

Helaas beginnen er maar weinig fokkers aan dit hele proces waardoor de Pomsky nog altijd een kruising is waarvoor twee raszuivere ouders nodig zijn. Veel hondenliefhebbers noemen de Pomsky ook wel de ‘Huskarian’.

Het uiterlijk van de Pomeranian Husky

De Pomsky ziet er altijd een beetje anders uit, maar het doel van de meeste fokkers is om een langharige Husky te creëren maar dan met het kleine formaat van de Pomeriaan. Het is echter lastig te voorspellen op welke van de twee rassen de pups het meeste gaan lijken.

Lijken ze meer op hun Husky ouder of op hun Pomeriaan ouder? Hierdoor verschillen volwassen Pomskys veel van elkaar en is het moeilijk om een standaard op te stellen.

De Pomsky heeft een schouderhoogte van ongeveer 30 centimeter. Een Husky kan namelijk wel 60 centimeter groot worden, terwijl een Pomeriaan maar 20 centimeter groot wordt. Dat zorgt er voor dat er middelgrote en kleine Pomsky’s zijn. Het gewicht van deze kruising ligt meestal tussen de 4 en de 14 kilo.

De vacht is heel dicht en het verschilt hoe lang deze is. De kleur kan wit zijn, maar ook bruin, zwart of grijs. Een Pomsky die de heldere blauwe ogen van de Husky heeft en de opgerolde staart van de Pomeriaan zijn erg geliefd.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomeriaan wordt ook uitgebreid behandeld in Pomeriaan Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het karakter van de Pomeranian Husky

De Pomeriaan heeft meestal een hele nauwe band met zijn verzorger, maar bij de Husky is dit niet zo. Net als bij het uiterlijk is het ook niet echt te voorspellen welke eigenschappen een Pomsky krijgt. Ook is het niet te voorspellen in hoeverre de Pomsky de drang om te jagen en naar vrijheid hij erft.

De combinatie tussen twee verschillende hondenrassen zorgt niet altijd voor de best mogelijke uitkomst. Het is dus vaak een verrassing hoe de Pomsky zal zijn.

Mensen die een Pomsky hebben, beschrijven hun hond vaak als adaptief en op mensen gericht. Over het algemeen gedragen ze zich positief tegenover soortgenoten. Dat komt omdat zowel de Husky als de Pomeriaan andere honden erg kunnen waarderen. Ze kunnen de neiging hebben om te blaffen en om te gaan jagen.

Bij kinderen gedragen ze zich over het algemeen een beetje twijfelachtig. Om de socialisering van je Pomsky te bevorderen kun je het beste een puppycursus volgen.

De gezondheid van de Pomeranian Husky

Omdat het verschil in grootte tussen de Pomeriaan en de Husky zo groot is, is de Pomsky in de natuur niet mogelijk. Deze kruising ontstaat dan ook altijd via kunstmatige inseminatie. Hierbij wordt het zaad van de Pomeriaan gebruikt, want de moeder moet de Husky zijn. Als dat andersom is dan moet een Pomeriaan puppy’s dragen die te groot zijn voor haar lichaam.

Allebei de rassen hebben een mogelijkheid op oogziektes en allergie- en vachtproblemen.

Er mag alleen maar gefokt worden met Husky’s die gezonde heupen hebben. Bovendien moeten ook allebei de ouders op patella luxatie, een losse knieschijf, worden onderzocht om deze aandoening aan het gewricht uit te kunnen sluiten. De Pomsky is geen fan van de zomerse hitte omdat hij een dikke vacht heeft.

Je kunt je hond in de zomer dan ook het beste ‘s ochtends of ‘s avonds uitlaten. Deze honden zijn niet erg geschikt voor het leven in warme landen of in een hete zolderwoning. Als de Pomsky goed wordt verzorgd, kan hij 14 jaar oud worden.

De beste voeding voor je Pomeranian Husky

Klein of groot, elke hond kan een vleesrijke maaltijd wel waarderen. De gezondheid profiteert hier ook van. Het is daarom belangrijk dat vlees bovenaan staat op de ingrediëntenlijst.

Puppy’s hebben vaak kleine brokken nodig omdat het zulke kleine hondjes zijn. Ook later, als de Pomsky wat groter is, moet je alsnog op de grootte van de brokken letten.

Leer alles over jouw lieve Pomeriaan

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Pomeriaan Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

De verzorging van de Pomeranian Husky

De Pomsky is misschien wel klein, maar hij heeft wel een flinke vacht. Dat komt omdat allebei zijn ouders ook een dikke vacht hebben. Tijdens de rui kan de Pomsky dan ook flink verharen. Je kunt je hond dan het beste elke twee dagen grondig kammen.

De Pomsky verhaart meer wanneer het warm is. Deze kruising hoef je alleen maar in bad te doen als ze heel vies zijn. In de meeste gevallen is het namelijk goed genoeg om het gedroogd vuil uit de vacht te borstelen.

Is een Pomeranian Husky de hond voor jou?

De Pomsky is te klein voor een lange wandeling, maar hij houdt wel van buiten zijn waardoor het niet een hele geschikte hond is om in een stad te wonen. Daarom is deze kruising niet voor elk hondenbaasje geschikt. Het is het beste om een huis met een tuin te hebben.

Let er dan wel op dat je hond niet ontsnapt, want Husky’s willen dat nogal graag doen. Pomsky’s kunnen zich twijfelachtig gedragen bij kleine kinderen, dus zorg ervoor dat de kinderen minstens de leeftijd hebben dat ze naar de basisschool gaan.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomeriaan?

Bekijk dan het Pomeriaan Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Pomeriaantjes. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Ben jij in het bezit van een kleine, pluizige Pomeriaan of ben je op zoek naar een Pomeriaan in de kleur grijs, dan is dat een prachtige keuze. De kleine hond is een van ’s werelds meest schattige en lieve hondjes die er bestaan en je hebt vast wel eens zo’n...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomeriaan wilde weten in één compleet e-book!”

Pomeriaan Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Pomeriaan!

  • Wil je een Pomeriaan kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomeriaan zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomeriaan trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomeriaan de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomeriaantjes en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomeriaan Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomeriaan Handboek interessant zal vinden.

Welkom Pomeriaan vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Pomeriaan Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload