Home | Het verharen van de Pomeriaan: wat doe je er aan?

Het verharen van de Pomeriaan: wat doe je er aan?

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Pomeriaan is een aanhankelijke en actieve hond die ook nog eens slim en eigenwijs is. Ze willen graag overal bij zijn en zijn dan ook erg aanhankelijk. Dit ras staat vooral bekend om zijn prachtige vacht.

Dat is misschien wel heel mooi, maar houd er bij het kopen van een Pomeriaan wel rekening mee dat deze ook veel verzorging nodig heeft. Poms hebben misschien wel een prachtige vacht, maar dat betekent dat ze ook veel verharen.

Je leest hier hoe je daar het beste mee om kunt gaan.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomeriaan nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomeriaan!

De vacht van de Pomeriaan

Als je wil weten wat je het beste kunt doen wanneer je Pom veel verhaart, is het belangrijk dat je eerst wat meer weet over de vacht van deze hond. De Pomeriaan heeft namelijk een dubbele vacht dus dat heeft wel wat meer aandacht en verzorging nodig.

Hij heeft een korte, dikke, wollige ondervacht en een lange en volle bovenbacht. Deze vacht kan verschillende kleuren hebben, namelijk bont, black and tan, champagne, oranje, oranje-sable, crème-sable, crème, wolfsgrijs, wit, bruin en zwart.

Verharen

De volwassen vacht van de Pomeriaan is dicht en je zult het misschien niet altijd merken, maar hij verhaart erg veel. De haren blijven echter in de vacht hangen omdat deze zo dik is. Het is om die reden dan ook belangrijk dat de klitten regelmatig geborsteld worden om problemen te voorkomen.

Twee keer per jaar komt de Pomeriaan in de rui en dan zal hij nog meer verharen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomeriaan wordt ook uitgebreid behandeld in Pomeriaan Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Je Pomeriaan borstelen

Als je Pomeriaan veel aan het verharen is, kun je het beste de vacht ook veel borstelen. Dat klinkt misschien niet zo logisch, maar het is wel belangrijk. De Pomeriaan verliest namelijk veel haar, maar die vallen niet allemaal op de grond. Ze blijven grotendeels in de vacht hangen.

Het is eigenlijk niet mogelijk om je Pomeriaan te veel te borstelen. Wel wordt het gevaarlijk om de vacht te knippen of te scheren, zeker op het moment dat hij veel verhaart. Op deze manier kun je namelijk de natuurlijke ruiperiodes verstoren.

Je kunt de vacht van je Pomeriaan dus wel gewoon borstelen. Sterker nog, het is erg belangrijk dat je dit regelmatig doet. Ten eerste helpt het om vervilting en klitten te voorkomen. Vooral vervilting kan snel toenemen en het is belangrijk om dit te verwijderen.

Je moet anders namelijk de vacht afknippen of scheren en dat kan veel pijn veroorzaken. Daarom is het belangrijk om een routine te creëren waarbij je de vacht van je Pomeriaan borstelt, zodat deze vrij blijft van klitten.

Voordelen van borstelen

Het borstelen van de vacht heeft ook nog andere voordelen. Zo wordt er door het borstelen ook de natuurlijke lichaamsolie verdeeld, waardoor de vacht een mooie glans krijgt. Verder verbetert het de gezondheid van de huid en vacht.

Borstelen werkt als een massage en het verbetert de bloedstroom. Hierdoor worden haarzakjes gestimuleerd en zal de vacht beter groeien. Met borstelen wordt ook klein vuil zoals zand en etensresten verwijderd.

Tijdens het borstelen kun je ook een leave-in conditioner spray gebruiken op de vacht. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van de vacht goed blijft en dat hij blijft stralen.

Met je Pomeriaan naar de trimmer

Als je Pom in de rui raakt, kun je ervoor kiezen om naar de trimmer te gaan. Hij of zij zal de vacht van jouw Pomeriaan pas behandelen als hij zijn volwassen vacht heeft. Voor die tijd kun je wel naar de trimmer, maar dan wordt de vacht alleen maar gewassen, geföhnd, geborsteld en worden de nagels en voetjes geknipt.

Soms worden er wel wat haren bij de billen weggeknipt om te voorkomen dat er poep blijft hangen in de vacht.

Leer alles over jouw lieve Pomeriaan

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Pomeriaan Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Zelf je Pomeriaan trimmen

Je kunt er ook voor kiezen om zelf te vacht van je Pom te trimmen, maar dat wordt erg afgeraden. Dat komt omdat je een hond met een dubbele vacht eigenlijk nooit moet scheren of knippen. Als je niet veel verstand hebt van trimmen, kun je dit dan ook helemaal verkeerd doen.

Door in de ondervacht van de hond te gaan knippen, kun je schade toebrengen aan de vacht. Die schade is soms niet meer te herstellen. De vacht kan dan juist veel dikker terug komen, je hond kan misschien helemaal geen bovenvacht meer krijgen en hij kan in sommige gevallen op plekken kaal worden.

Het is tricky om zelf de vacht te gaan scheren, omdat je het ruipatroon kan verstoren. Als je de vacht scheert, haal je een groot deel van zijn haar weg. De hond heeft niet voor niets een dikke vacht, deze heeft namelijk ook een beschermende factor.

Als je je Pomeriaan scheert, is hij minder goed beschermd tegen de zon en kan hij zijn huid verbranden of een toeval van de hitte krijgen. Hoe langer zijn haren zijn, hoe beter de hitte weggehouden kan worden.

Daarnaast worden de lange haren ook gebruikt om de wind er doorheen te laten gaan voor wat ventilatie. De natuurlijke warmteregulatie van je Pomeriaan valt dus weg op het moment dat je de vacht zelf scheert of knipt.

De Ugly Fase

Oudere Pom pups, vanaf ongeveer 4 tot 6 maanden oud, komen in de zogenoemde Ugly Fase. De puppyvacht zal dan uitvallen en die wordt vervangen door een nieuwe, volwassen vacht. Je hond krijgt dan een heel heftige ruiperiode waar sommige baasjes nog wel eens van kunnen schrikken.

Er komen namelijk grote plukken vacht los en op sommige plekken kan je Pom zelfs kaal worden. Het heet dan ook niet voor niets de Ugly Fase.

In deze periode is het belangrijk dat je niet stopt met het borstelen of het wassen van de vacht, want dat is juist alleen maar goed voor het proces. Na een tijdje zul je dan zien dat er piekjes door de vacht heen komen die wat langer zijn.

Die piekjes moet je niet afknippen, want dan duurt het proces juist alleen nog maar langer. De Ugly Fase is weer voorbij als je Pomeriaan ongeveer 12 tot 15 maanden oud is, maar je zult het ook wel aan de vacht zien.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomeriaan?

Bekijk dan het Pomeriaan Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Pomeriaantjes. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Ben jij in het bezit van een kleine, pluizige Pomeriaan of ben je op zoek naar een Pomeriaan in de kleur grijs, dan is dat een prachtige keuze. De kleine hond is een van ’s werelds meest schattige en lieve hondjes die er bestaan en je hebt vast wel eens zo’n...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomeriaan wilde weten in één compleet e-book!”

Pomeriaan Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Pomeriaan!

  • Wil je een Pomeriaan kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomeriaan zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomeriaan trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomeriaan de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomeriaantjes en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomeriaan Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomeriaan Handboek interessant zal vinden.

Welkom Pomeriaan vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Pomeriaan Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload