Home | Handig artikel: De beste vachtverzorging voor je Pomeriaan

Handig artikel: De beste vachtverzorging voor je Pomeriaan

⏱ Leestijd: 4 minuten

Het is een prachtig gezicht om een Pomeriaan te zien lopen: het beest wordt soms wel eens een wandelend wolkje of een ‘wandelende bontmuts’ genoemd. Het is dan ook heerlijk om het beest te knuffelen, te aaien en te strelen.

Ben jij het baasje van een Pomeriaan en heb je vragen over hoe je de vacht van het wolkje verzorgt, dan hebben we in dit artikel alle ins en outs. Dus lees gauw verder!

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomeriaan nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomeriaan!

Een goede verzorging is een goede vacht

Het verzorgen van jouw Pomeriaan begint eigenlijk bij de vacht. Als de vacht goed is, zit de Pomeriaan letterlijk en figuurlijk goed in zijn vel. Een gezonde, schone, goed verzorgde vacht geeft een Pomeriaan vaak ook een goede gezondheid.

Andersom geldt het natuurlijk ook: als er iets mis is met de vacht, is dat waarschijnlijk ook een aanwijzing dat de Pomeriaan niet helemaal gezond is.

Een vacht uit twee delen

Leer begrijpen dat de vacht van een Pomeriaan bestaat uit twee delen: het onderste gedeelte dat vooral heel donzig is en het bovenste gedeelte van de vacht, wat meestal uit een wat stevigere haarsoort bestaat. Beide vachten hebben een weer net iets andere verzorging nodig.

De verzorging bestaat eigenlijk wel uit drie delen: badderen, borstelen en trimmen. Op elk van deze maatregelen zullen we wat dieper ingaan.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomeriaan wordt ook uitgebreid behandeld in Pomeriaan Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Hoe vaak je een Pomeriaan moet borstelen

Borstel je Pomeriaan eens per dag. Het mag ook meerdere keren per dag, zeker als jouw hondje heel actief is en zijn haren alle kanten opstaat. Door regelmatig te borstelen voorkom je klitten. Klitten zijn makkelijker te krijgen dan te verwijderen en met regelmatig borstelen zorg je ervoor dat je niet met de schaar klitten hoeft te verwijderen.

Het borstelen is gezond voor een Pomeriaan: het is zelfs bewezen dat het helpt tegen parasieten en vlooien.

Hoe je een Pomeriaan borstelt

Start met heel voorzichtig te borstelen. Als je het structureel aanpakt en letterlijk van top tot teen het beest borstelt, zul je de vacht van de hond telkens volledig doorkammen. Begin dus niet ergens in het midden, maar doe het structureel.

Als je eenmaal een keer door de haren bent gegaan, mag je nog een keer wat steviger borstelen. Dit is goed voor de vacht: de vacht wordt zachter en omdat het ook een soort massage is, zal de huid van de Pomeriaan ook worden gestimuleerd. Het bloed van je hond zal sneller stromen en de vacht zal als je het dagelijks een of meerdere keren doet, sneller gaan groeien.

Hoe je een Pomeriaan helpt te wennen

Het borstelen gaat niet altijd vanzelf en niet alle Pom’s vinden het leuk om stil te blijven staan. Zorg dus dat je van jongs af aan een Pomeriaan pup borstelt, zodat het beest begrijpt dat het niet eng is en soms zelfs lekker is: als een Pom eenmaal gewend is, zal het beest de massage lekker vinden.

Bovendien is het een goede manier om de relatie tussen het baasje en het hondje te verbeteren. Door het beest na afloop te belonen met een snoepje, zal het beest sneller wennen.

De beste vachtverzorging voor je Pomeriaan: badderen

Het is eigenlijk een soort stelregel dat hoe vaker je jouw Pomeriaan borstelt, hoe minder je het beest in bad hoeft te doen. In principe is een Pomeriaan namelijk heel goed in staat om zijn eigen vacht schoon te houden: er zit een bepaalde vettige balans in de boven- en ondervacht waardoor viezigheid er vanzelf uit wordt gewerkt.

Wanneer je een Pomeriaan in bad doet

Een Pomeriaan mag in bad als het onder de modder zit en helemaal als het onder de poep of plas zit. Dat is wel zo lekker voor je huis: als je het niet doet, zal het beestje jouw hele huis vies lopen. Ook is het goed om het beestje te wassen als het heel erg stinkt, hoewel dat weinig voorkomt bij de Pomeriaan.

Tips voor het wassen van je Pomeriaan

Als je jouw Pomeriaan in bad doet, pas dan op dat het beestje niet tijdens en niet na het badderen uitglijdt. De pootjes van het beest zijn enorm klein en het is makkelijk voor het beestje om uit te glijden en een pootje te breken.

Gebruik tijdens het wassen ook geen harde zeep, maar milde zeep die de balans in de vacht niet te veel aantast.

Leer alles over jouw lieve Pomeriaan

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Pomeriaan Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

De beste vachtverzorging voor je Pomeriaan: trimmen

Zorg ervoor dat je jouw Pomeriaan minstens één keer per jaar naar de trimmer te brengt. Kies voor een trimmer met voldoende ervaring, want het komt behoorlijk nauw. Er mag pertinent niet worden geknipt in de ondervacht terwijl de bovenvacht wél mag worden getrimd.

De ondervacht zal potentieel namelijk niet terug groeien.

Zorg voor een goede voorbereiding

Bereid je hond goed voor op de trimbeurt: zorg dat het beest gewend is om stil te staan en dat je hem vaak hebt beloond tijdens het borstelen. Het beestje zal ook bij de trimmer een beloning verwachten.

Ook is het goed om voorhand geld opzij te zetten voor een trimbeurt: de Pomeriaan is een hond met veel haar en een trimbeurt kan mogelijk flink wat geld kosten.

Hoe je de vacht van je Pom het best verzorgt

Hopelijk hebben we je hier alle goede tips kunnen geven over hoe je een Pom het best verzorgt. Een Pomeriaan heeft best wat verzorging nodig en als je nog geen Pomeriaan hebt aangeschaft, zorg dan dat je zeker weet of je de tijd hebt en bereid bent om een Pomeriaan zo te verzorgen.

Ben je bereid om het beest te verzorgen, dan zul je echt een goede relatie kunnen opbouwen met je viervoeter vriend. Het is het waard.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomeriaan?

Bekijk dan het Pomeriaan Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Pomeriaantjes. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Ben jij in het bezit van een kleine, pluizige Pomeriaan of ben je op zoek naar een Pomeriaan in de kleur grijs, dan is dat een prachtige keuze. De kleine hond is een van ’s werelds meest schattige en lieve hondjes die er bestaan en je hebt vast wel eens zo’n...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomeriaan wilde weten in één compleet e-book!”

Pomeriaan Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Pomeriaan!

  • Wil je een Pomeriaan kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomeriaan zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomeriaan trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomeriaan de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomeriaantjes en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomeriaan Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomeriaan Handboek interessant zal vinden.

Welkom Pomeriaan vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Pomeriaan Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload