Home | De vacht van de Pomeriaan knippen doe je zo

De vacht van de Pomeriaan knippen doe je zo

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Pomeriaan staat natuurlijk bekend om zijn kleine formaat en zijn prachtige, dikke, dubbele vacht. Als je al eerder een hond hebt gehad, weet je waarschijnlijk al hoe het zal gaan. Op een gegeven moment kom je namelijk overal de haren van je lieve viervoeter tegen. Vooral als hij in de rui is, lijkt het wel alsof al zijn haren in je woning liggen en verbaast het je dat hij überhaupt nog een vacht over heeft. De Pomeriaan kan verschillende kleuren vacht hebben, dus het hangt van de kleur vacht en van je huis af hoe goed je de haren zal zien liggen. Heel prettig is het echter nooit. Sommige baasjes kiezen er dan ook voor om de vacht van hun Pomeriaan te knippen, maar dat kun je beter niet doen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomeriaan nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomeriaan!

De vacht van de Pomeriaan

De Pomeriaan is vierkant gebouwd en is dus even lang als dat hij hoog is. Bij de Pomeriaan is dat zo’n 21 centimeter en mag het ongeveer 3 centimeter afwijken. Je kunt deze kleine hond niet alleen herkennen aan zijn grootte, maar ook aan zijn vacht. Hij heeft namelijk een erg opvallende dikke vacht die bestaat uit een lange, stevige en uitstaande bovenvacht en daaronder een dikke en wollige ondervacht. Bij de kraag om de schouder en nek en een de staart is het haar langer dan op de rest van het lichaam. De haren zijn korter op de kop, oren, de voorkant van de poten en aan de voeten. Ze mogen niet golven of krullen.

De kleur van de vacht

De vacht van de Pomeriaan kan veel verschillende kleuren hebben. Zo kan deze bruin zijn, maar ook zwart, wit, wolfsgrijs, crème, crème-sable, oranje, oranje-sable, black and ten, bont en champagne. Het is verboden om met de kleur merle te fokken omdat dit voor gezondheidsproblemen kan zorgen zoals doofheid en blindheid.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomeriaan wordt ook uitgebreid behandeld in Pomeriaan Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Verzorging van de vacht

De Pomeriaan heeft een hele dikke vacht die goed verzorgd moet worden. Deze dikke vacht zorgt ervoor dat de hond beschermd is tegen invloeden van buitenaf zoals verschillende weersomstandigheden, maar ook de zon, takjes en doorns. In de winter is het natuurlijk koud buiten en zal de Pomeriaan maar wat blij zijn met zijn dikke vacht. In de zomer kan hij het echt wel heet krijgen. Het is dan ook belangrijk dat je hem niet te veel in de zon laat. Als je op een warme zolderwoning woont, is het belangrijk dat je zorgt dat je Pom genoeg afkoeling heeft.

De vacht zelf trimmen

Je Pomeriaan kan in de zomer dus best wel een trimbeurt gebruiken. Het is echter wel belangrijk dat dit op een goede manier gebeurt. De dikke vacht zorgt er dan wel voor dat de Pomeriaan het lekker warm heeft in de winter, maar tegelijkertijd zorgt het ook weer voor dat hij lekker koel blijft in de zomer. Als de vacht niet goed wordt geschoren, kan dit problemen opleveren.

Het is dan ook heel schadelijk bij honden met een dubbele vacht om deze zelf te gaan knippen of scheren. Je gaat dan namelijk ook in de ondervacht knippen en zo kun je onherstelbare schade toebrengen aan de vacht van de hond. De vacht kan dan namelijk dikker terugkomen, de Pomeriaan kan helemaal geen bovenvacht meer krijgen of hij kan op sommige plekken kaal worden.

Naar de trimsalon

Om te voorkomen dat je Pomeriaan het in de zomer te heet krijgt, kun je er voor kiezen om zijn dikke vacht te laten trimmen. Op deze manier ontdoe je hem van zijn flinke laag haar en zal hij het niet zo heet hebben. Let wel dat er niet te veel haar weg wordt gehaald, want zijn vacht werkt ook warmtewerend. Het is dus best ingewikkeld om de vacht goed te trimmen, dus kun je het beste naar een trimsalon gaan. Je kunt wel voor de zekerheid altijd even navragen of de medewerkers ervaring hebben in het trimmen van een Pomeriaan. Dit ras is toch weer anders dan een Labrador of een Poedel.

De precieze kosten hangen natuurlijk wel af van de trimsalon waar je naartoe gaat, maar over het algemeen is het bij een kleine hond wat goedkoper dan bij een grote hond. Tijdens zo’n trimbeurt wordt niet alleen de vacht getrimd, maar wordt je hond ook geborsteld, ontwold, de dode haren worden verwijderd en de vacht wordt gewassen en geföhnd. Daarnaast worden ook de ogen en de oren gereinigd, de nagels worden geknipt, de voetzolen geschoren en natuurlijk wordt de vacht van je Pom geknipt, geschoren en geplukt.

Leer alles over jouw lieve Pomeriaan

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Pomeriaan Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Zelf trimmen

Er zijn ook mensen die zelf hun hond trimmen. In principe kan dat, maar je moet wel goed weten wat je moet doen. Zorg dat je op een rustige plek bent waar je je ook geen zorgen hoeft te maken om de haren die van de Pomeriaan af zullen komen. Je kunt het beste kleding aan trekken dat vies mag worden. Als eerste moet je de vacht doorborstelen zodat alle loszittende haren worden verwijderd. Vervolgens kun je met een speciaal trimmesje gaan trimmen waardoor er een kort laagje vacht over blijft.

Het is tricky om zelf de vacht van je Pomeriaan te gaan scheren, omdat je het ruipatroon kan verstoren. Als je de vacht scheert, haal je een groot deel van zijn haren weg. De vacht heeft ook een beschermende factor. Als je je Pomeriaan scheert, is hij minder goed beschermd tegen de zon en kan hij een toeval van de hitte krijgen of zijn huid verbranden. Hoe langer de haren zijn, hoe beter de hitte weg kan worden gehouden. Daarnaast worden de lange haren ook gebruikt om de wind er doorheen te laten gaan voor ventilatie. De natuurlijke warmteregulatie van je Pomeriaan valt dan weg.

Zomertijd

In de zomer is het niet altijd handig dat je Pomeriaan graag buiten actief is. De combinatie van hoge temperaturen, felle zon en een dikke vacht kan er voor zorgen dat hij het te heet krijgt. Als het buiten heet is, kun je je Pomeriaan beter niet te veel laten bewegen. Als mensen het al warm hebben buiten zonder zo’n dikke vacht, kun je er van uit gaan dat jouw Pomeriaan het ook warm heeft. Zijn dikke vacht houdt hem wel koel, maar als hij te veel gaat bewegen dan kan hij te warm krijgen.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomeriaan?

Bekijk dan het Pomeriaan Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Pomeriaantjes. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Ben jij in het bezit van een kleine, pluizige Pomeriaan of ben je op zoek naar een Pomeriaan in de kleur grijs, dan is dat een prachtige keuze. De kleine hond is een van ’s werelds meest schattige en lieve hondjes die er bestaan en je hebt vast wel eens zo’n...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomeriaan wilde weten in één compleet e-book!”

Pomeriaan Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Pomeriaan!

  • Wil je een Pomeriaan kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomeriaan zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomeriaan trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomeriaan de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomeriaantjes en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomeriaan Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomeriaan Handboek interessant zal vinden.

Welkom Pomeriaan vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Pomeriaan Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload