Home | Pomeriaan uit het asiel halen: is dat een verstandige keuze?

Pomeriaan uit het asiel halen: is dat een verstandige keuze?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Ben jij geïnteresseerd in het prachtige hondenras, de Pomeriaan? Het beest is werkelijk waar prachtig in zijn pluizige vacht en zijn schattige uiterlijk. Zit je erover na te denken om het beestje uit het asiel te halen?

In dit artikel geven we alle ins en outs, voor- en nadelen over de Pomeriaan en of het een goed idee is om het beestje uit het asiel te halen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomeriaan nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomeriaan!

Een beetje over het karakter

Het karakter van een Pomeriaan kan op sommige momenten behoorlijk heftig zijn: het beestje kan een behoorlijke keffer zijn en van zich afblaffen als hij zich niet helemaal veilig voelt.

Toch is het beest een vriendelijk, aanhankelijk en hecht beest waar je ongetwijfeld veel aan zal hebben als het bij jou in huis komt wonen.

De geschiedenis van de Pomeriaan

Het is misschien niet iets wat je één, twee, drie had verwacht, maar wist je dat de Pomeriaan vroeger een sleehond was: hij komt oorspronkelijk uit IJsland waar het beest als een soort Husky sleeën trok en meehielp in het ijzige klimaat.

Hij heeft altijd dus al een dikke vacht gehad, vergelijkbaar met de Husky. In de Middeleeuwen echter zijn er al aanwijzingen dat het beest zich ook in de Duitse landen had gevestigd.

Veranderingen in de Pomeriaan

Het beest was vroeger dus een echte werkhond. Toch zijn er flinke veranderingen bewerkstelligt in het hondenras. In de eerste jaren van de 19e eeuw had de Britse koningin, Victoria, bijvoorbeeld een dergelijk hondje.

Volgens de overleveringen was de hond toen gemiddeld 14 kilo, terwijl dat nu zo tussen de 1,9 en 3,5 ligt. Fokkers hebben dus in twee eeuwen tijd het ras flink veranderd. Omdat het beest de afgelopen eeuwen vooral werd gehouden als gezinshond is het beest dus heel erg gewend aan mensen om zich heen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomeriaan wordt ook uitgebreid behandeld in Pomeriaan Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Waar komt de naam vandaan

Eigenlijk is de naam van de Pomeriaan helemaal niet zo vanzelfsprekend. Het is een Britse naam. Als we de Duitse naam nemen, heet het beest de ‘Duitse Spits’ of in het Duits ‘Deutscher Spitz’. In Nederland heeft de hond ook een grote rol gehad in bepaalde politieke bewegingen (onder andere de Patriotten).

In die tijd kreeg de Duitse Spits een oer-Hollandse naam: de Keeshond. Inmiddels wordt de Pomeriaan dus ook wel de Dwergkeeshond genoemd.

Een Pomeriaan uit het asiel halen – doen of niet?

Het is niet altijd even makkelijk om een Pomeriaan uit een asiel te halen, maar hier hebben we een aantal dingen op een rij gezet waar je over na kunt denken voordat je het doet:

Diervriendelijkheid

Het is natuurlijk een goede manier om je diervriendelijkheid te laten zien: een hond uit een asiel halen. Sommige hondjes zijn in een asiel beland doordat hun baasje is overleden of door ouderdom niet meer voor het beestje kon zorgen, anderen omdat de baasjes emigreren of om andere redenen.

Deze beestjes zijn diep ongelukkig in een asiel en jij kan ze een nieuw leven geven.

Al volwassen

Als je geluk hebt is een Pomeriaan uit het asiel een goed opgebrachte hond die om een van de bovenstaande redenen in een asiel is beland. Als dat zo is, heb je gelijk een goede vriend in een viervoeter die je niet nog zindelijk hoeft te maken, op hoeft te voeden en bijvoorbeeld op puppycursus te doen.

Een ‘Pom’ van een jaar of één of twee heeft nog een heel leven voor zich en jij kan er vast wel een mooie relatie mee bouwen.

Nadelen van Pomeriaan uit het asiel halen: slechte manieren

Helaas hebben niet alle honden in het asiel goede manieren. Sommige Keeshondjes zijn expliciet in een asiel beland omdat ze zich schuldig hebben gemaakt aan bijten, ongegeneerd keffen en andere slechte manieren en gedrag.

Als je dus een Pomeriaan uit het asiel haalt, zorg dan dat het beest wel een beetje is opgevoed, want het is vervelend om een Pomeriaan weer helemaal van voor af aan op te voeden als dat al mogelijk is.

Opvoeden

Niet alle honden uit een asiel zijn gewend om in een gezin met kinderen te leven en zeker als ze volwassen zijn, zal dat mogelijk een probleem zijn. De beestjes kunnen soms wat heftig reageren tegen kinderen.

Andersom is een Pomeriaan ook heel fragiel en kunnen kinderen mogelijk op de voetjes stappen van het beest en daardoor flinke problemen veroorzaken.

De verzorging van een Pomeriaan uit het asiel, kosten

Honden zoals de Pomeriaan, maar ook zeker andere rashonden, hebben vaak problemen met de gezondheid. Er zijn verschillende erfelijke ziektes die jouw Pomeriaan met zich mee kan dragen op latere leeftijd.

Zeker als jouw hond dus al een jaar of 4 of 5 is, haal je dus eigenlijk een probleemhond uit het asiel en de vraag is of je daar op zit te wachten. Ben je bereid om de kosten van operaties en vaccins et cetera te betalen bij de dierenarts? Dat is een vraag die je jezelf moet stellen.

Leer alles over jouw lieve Pomeriaan

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Pomeriaan Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Is het asiel een goed idee?

Het is helemaal niet zo’n slecht idee om te gaan voor een Pomeriaan. Maar weet ook dat het een stap is met uitdagingen en dat je er goed over moet nagedacht hebben voor je zoiets doet. Wees voorbereid, dat is onze tip. Als je een echte dierenvriend bent, zal het allemaal geen probleem zijn.

Onze tip: haal een jonge Pomeriaan (1 tot 2 jaar)

Als je echter niet zo heel veel geld hebt en krap bij kas zit, is het halen van een oudere Pomeriaan uit het asiel misschien niet zo’n goede keuze.

Ga dan voor een Pomeriaan van een jaar of twee (maximaal). Het scheelt je niet alleen kosten qua opvoeding, maar je hoeft ook geen dure dierenarts te regelen voor de puppy-vaccins.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomeriaan?

Bekijk dan het Pomeriaan Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Pomeriaantjes. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Ben jij in het bezit van een kleine, pluizige Pomeriaan of ben je op zoek naar een Pomeriaan in de kleur grijs, dan is dat een prachtige keuze. De kleine hond is een van ’s werelds meest schattige en lieve hondjes die er bestaan en je hebt vast wel eens zo’n...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomeriaan wilde weten in één compleet e-book!”

Pomeriaan Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Pomeriaan!

  • Wil je een Pomeriaan kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomeriaan zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomeriaan trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomeriaan de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomeriaantjes en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomeriaan Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomeriaan Handboek interessant zal vinden.

Welkom Pomeriaan vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Pomeriaan Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload