Home | Je Pomeriaan naar een trimmer brengen

Je Pomeriaan naar een trimmer brengen

⏱ Leestijd: 4 minuten

Heb je een Pomeriaan en wil je graag dat deze op de juiste manier is getrimd? Je kunt je hondje dan het beste naar een trimsalon brengen. Hier kunnen ze de vacht namelijk op de juiste manier behandelen. Ze kunnen de vacht dan inkorten en show klaar maken.

Als je zelf aan de slag gaat om de vacht te trimmen, maar je hier geen verstand van hebt, kan dit vervelende gevolgen hebben voor de vacht van je Pom. Je kunt de vacht dan namelijk ernstig beschadigen.

Maar hoe werkt het eigenlijk als je je Pomeriaan naar een trimmer brengt?

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomeriaan nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomeriaan!

De vacht van de Pomeriaan

Als je wil weten hoe het werkt om met je Pomeriaan naar de trimmer te gaan, is het belangrijk dat je eerst wat meer weet over de vacht van deze hond.

De Pomeriaan heeft een dubbele vacht met een korte, dikke, wollige ondervacht en een lange en volle bovenbacht.

De vacht kan verschillende kleuren hebben, namelijk bont, black and tan, champagne, oranje-sable, oranje, crème-sable, crème, wolfsgrijs, wit, bruin en zwart.

De Ugly Fase

Oudere Pomeriaan pups, vanaf 4 tot 6 maanden oud, komen in de zogenoemde Ugly Fase. Hun puppyvacht zal er dan uit vallen en deze wordt vervangen door een nieuwe, volwassen vacht. Je hond krijgt dan een erg heftige ruiperiode waar sommige baasjes van kunnen schrikken.

Er komen namelijk flinke plukken vacht los en op sommige plekken kan je hond zelfs kaal worden. Het heet niet voor niets de Ugly Fase.

In deze periode moet je niet stoppen met borstelen of wassen van de vacht, want dat is juist alleen maar goed voor het proces.

Na een tijdje zul je zien dat er langere piekjes door de vacht heen komen. Die piekjes moet je niet af laten knippen, want dan duurt het proces alleen nog maar langer. De Ugly Fase is over als je Pomeriaan ongeveer 12 tot 15 maanden oud is.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomeriaan wordt ook uitgebreid behandeld in Pomeriaan Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De volwassen vacht

De volwassen vacht van de Pomeriaan is dicht. Je zult het misschien niet altijd merken, maar deze hond verhaart erg veel. Het is daarom ook belangrijk dat de klitten regelmatig geborsteld worden om problemen te voorkomen.

Met je Pomeriaan naar de trimmer

De trimmer zal de vacht van jouw Pomeriaan niet eerder behandelen voordat hij zijn volwassen vacht heeft. In de tussentijd kun je wel naar de trimmer, maar dan wordt de vacht alleen maar gewassen, geföhnd, geborsteld en worden de nagels en voetjes geknipt.

Soms wordt er wel wat haar bij de billen weggeknipt om te voorkomen dat er poep blijft hangen in de vacht. Er zijn twee manieren waarop de Pomeriaan getrimd kan worden.

De naturel look

De naam geeft al aan hoe deze look eruit ziet. De vacht wordt namelijk in een prachtige, natuurlijke look getrimd. Bij dit model worden alleen de lange pieken weggeknipt. Hierdoor krijgt je hond dus weer een mooie, natuurlijke uitstraling.

De rondingen zullen goed te zien zijn zonder dat de look van de Pomeriaan uit het oog wordt verloren. De naturel look wordt ook wel de show trim genoemd. Bij een wedstrijd of een hondenshow zul je dus voornamelijk Poms zien met deze look.

De teddy look

Je kunt er echter ook voor kiezen om je Pomeriaan een teddy look te geven. Hierbij wordt de bovenvacht of een deel daarvan weggehaald. De trimmer bepaalt hierbij hoe veel haar er af gaat. Soms lijkt dat misschien niet zo veel, maar er kan ook weer niet te veel haar weggehaald worden omdat je dan het risico loopt dat je in de ondervacht gaat knippen.

De vacht wordt daar niet bepaald mooier op en is soms zelfs onherstelbaar. De ondervacht blijft dus volledig behouden en je Pomeriaan ziet er uit als een echte teddybeer.

Het boo model

Er zijn ook mensen die hun Pomeriaan het boo model willen geven, maar als het goed is doet de trimmer dit niet. Dat komt omdat dit model vaak veel te kort is.

De Pom wordt dan zelfs geschoren. Het is heel schadelijk om bij honden die een dubbele vacht hebben deze te scheren of te knippen. Het is dus niet goed voor je Pom om hem dit model te geven.

Zelf je Pomeriaan trimmen

Het wordt hierboven al een paar keer benoemd, maar het wordt erg afgeraden om zelf de vacht van je Pomeriaan te trimmen. Dat komt omdat je een hond met een dubbele vacht eigenlijk nooit moet knippen of scheren. Als je dus niet veel verstand hebt van trimmen, kun je dit helemaal verkeerd doen.

Als je in de ondervacht van de hond gaat knippen, kun je schade toebrengen aan de vacht die niet meer te herstellen is. De vacht kan dan juist veel dikker terug komen, je hond kan zelfs helemaal geen bovenvacht meer krijgen en hij kan zelfs op sommige plekken kaal worden.

Leer alles over jouw lieve Pomeriaan

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Pomeriaan Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Je Pomeriaan borstelen

Trimmen is dus niet zo’n goed idee, maar je kunt wel de vacht van je Pomeriaan borstelen. Sterker nog, het is erg belangrijk dat je dit doet. Ten eerste helpt het om klitten en vervilting te voorkomen. Vooral vervilting kan snel toenemen en is belangrijk om te verwijderen.

Zo niet, dan moet je de vacht afknippen of scheren en dat kan veel pijn veroorzaken. Daarom moet je een routine creëren waarbij je de vacht van je Pomeriaan borstelt, zodat deze vrij van klitten blijft.

Daarnaast wordt er door het borstelen ook de natuurlijke lichaamsolie verdeeld, waardoor de vacht een mooie glans krijgt. Verder verbetert het de gezondheid van de huid en van de vacht. Borstelen werkt namelijk als een massage en het verbetert de bloedstroom.

Hierdoor worden de haarzakjes gestimuleerd en gaat de vacht beter groeien. Met borstelen wordt ook klein vuil verwijderd zoals zand en etensresten. Tijdens het borstelen kun je ook nog even snel een leave-in conditioner spray gebruiken op de vacht. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van de vacht goed blijft.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomeriaan?

Bekijk dan het Pomeriaan Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Pomeriaantjes. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Ben jij in het bezit van een kleine, pluizige Pomeriaan of ben je op zoek naar een Pomeriaan in de kleur grijs, dan is dat een prachtige keuze. De kleine hond is een van ’s werelds meest schattige en lieve hondjes die er bestaan en je hebt vast wel eens zo’n...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomeriaan wilde weten in één compleet e-book!”

Pomeriaan Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Pomeriaan!

  • Wil je een Pomeriaan kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomeriaan zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomeriaan trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomeriaan de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomeriaantjes en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomeriaan Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomeriaan Handboek interessant zal vinden.

Welkom Pomeriaan vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Pomeriaan Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload