Home | Klein maar fijn: alles over de Pomeriaan mini (uitgebreid artikel)

Klein maar fijn: alles over de Pomeriaan mini (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Pomeriaan staat bekend als een ras dat eruit ziet als een echte knuffelbeer. Hij heeft namelijk een dikke vacht met lange haren waarbij de haren alle kanten op staan. Het is daarnaast ook een hele kleine hond, waardoor hij ook heel schattig is.

Maar hoe leuk is het als je dan een Pomeriaan hebt die nog net iets kleiner is? Dan heb je pas echt een schattig hondje. Gelukkig bestaat deze ook echt. Het is namelijk de mini Pomeriaan, oftewel de miniature Pomeriaan.

In dit artikel lees je alles over de mini Pomeriaan.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomeriaan nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomeriaan!

De mini versie

De mini Pomeriaan is simpelweg precies wat de naam al zegt: namelijk een kleine versie van de Pom zoals we hem kennen. Op de een of andere manier krijgt hij het voor elkaar om eruit te zien als een schattige teddybeer, maar tegelijkertijd ook als een statige hond.

Door één blik op deze kleine Pomeriaan te werpen, ben je meteen verliefd. Het is de ideale hond voor iemand die een redelijk kleine woning heeft, want zo’n klein hondje neemt niet heel veel ruimte in beslag.

De mini Pomeriaan is eigenlijk ontstaan dankzij de trend om honden steeds kleiner te laten fokken.

Dat is helaas niet altijd even goed voor de gezondheid van de hond, want het kan er ook voor zorgen dat zijn schedel bijvoorbeeld te klein wordt voor zijn hersenen of dat hij last krijgt van andere aandoeningen waar kleine hondjes ook vaak last van hebben.

Zo kom je aan een mini Pomeriaan

De mini Pomeriaan is niet een apart ras, maar het is simpelweg gewoon een iets kleinere versie van de normale Pom. Er zijn een aantal verschillende manieren om een mini Pomeriaan te krijgen. Een logische manier is om een normale hond van dit ras te mixen met een kleinere hond van een ander ras.

Je kunt ook kiezen om een Pom te laten mixen met een hond die het dwerf gen draagt. Een ander optie om een mini Pomeriaan te krijgen, is om steeds te blijven fokken met de kleine of zwakste puppy uit een nestje.

Houd er wel rekening mee dat er fokkers zijn die een kleine Pomeriaan ook gewoon een mini Pomeriaan noemen.

Ze zijn dan dus niet anders dan de andere, maar toevallig gewoon iets kleiner. Dit doen ze dan in de hoop dat mensen het schattig vinden en daarom meer geld willen betalen voor een mini Pomeriaan.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomeriaan wordt ook uitgebreid behandeld in Pomeriaan Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Mixen met een ander ras

De makkelijkste, meest logische en beste manier om een mini Pomeriaan te krijgen, is door hem te kruisen met een kleinere hond.

Dat is juist alleen maar goed, want als een hond gekruist wordt met een ander ras is de pup over het algemeen juist gezonder dan ‘pure’ honden, oftewel twee honden van hetzelfde ras die samen een nestje krijgen. Je pakt dan een Pomeriaan van een gewoon formaat en kruist deze dan met een hond die veel kleiner is.

Het vervelende van deze manier is dat je bij een kruising niet zeker weet hoe de hond eruit komt te zien en hoe zijn karakter zal zijn. Het zou namelijk zomaar eens zo kunnen zijn dat de puppy’s in het nestje dan helemaal niet op de Pomeriaan ouder lijken, maar op de andere ouder.

De puppy’s kunnen er allemaal anders uit zien, ook al komen ze uit hetzelfde nestje.

Het dwerf gen gebruiken

In het Engels wordt het Dwarfism Gene genoemd, maar in het Nederlands heet het Achondroplasie. Dit is een aandoening waarbij de ledematen van een hond veel kleiner zijn dan normaal. Het gevolg is dat het skelet van de hond er abnormaal uit ziet.

De groei kan worden gereguleerd waardoor de botten niet zo groot worden zoals dat normaal gesproken wel het geval is bij dat hondenras. Er zijn dus mensen die dit gen gebruiken om een mini Pomeriaan te maken.

Meestal zie je bij het gebruik van dit gen dat de benen een stuk kleiner zijn dan bij de gewone Pomeriaan. Andere symptomen zijn dat de hond een groter hoofd heeft, vergrote gewrichten, een afwijking aan zijn ruggengraat en dat de voorpoten naar buiten buigen.

Dit is dus niet een fijne manier om een mini Pomeriaan te krijgen. Als dit gen wordt gebruikt, kan je hond ook nog eens last krijgen van artritis en dat is erg pijnlijk. Bovendien loop je het risico dat je hondje minder lang leeft en aandoeningne krijgt zoals een hartaandoening of ongewoon gedrag.

Leer alles over jouw lieve Pomeriaan

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Pomeriaan Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

De kleinste puppy’s gebruiken

In het Engels noemen ze dit breeding from runts en het betekent fokken met te kleine honden. De runts zijn dan de kleinste en zwakste honden uit een nestje. Als je de kleinste puppy uit het nest bent, betekent dit niet meteen dat je niet gezond bent of dat je risico loopt op bepaalde aandoeningen. Ze worden gewoon niet zo groot als de rest van het nestje.

Het zorgt er wel voor dat het geen eerlijke strijd is wanneer ze met hun broertjes en zusjes vechten om een speen bij hun moeder. Ze krijgen daardoor dus minder melk, terwijl dat wel heel belangrijk is. Hierdoor krijgen ze een zwakker immuunsysteem en kunnen ze eerder ziek worden.

Als je twee van zulke puppy’s pakt en deze (als ze oud genoeg zijn) ook weer puppy’s laat krijgen, dan is de kans groot dat de puppy’s in het nieuwe nestje ook klein zijn. Helaas zorgt dit er ook voor dat ze een grotere kans lopen op ziektes of hartproblemen.

Het enige voordeel van deze methode is dat de karakteristieke en de uiterlijke kenmerken van de Pomeriaan in tact blijven.

De gezondheid van de mini Pomeriaan

Over het algemeen is de mini Pomeriaan dus niet een hele gezonde hond en worden ze ook niet op een gezonde manier gefokt.

Vraag is dus of het wel verstandig is om een mini Pomeriaan te kopen. Deze hond is van zichzelf al schattig genoeg en heel erg groot is hij ook niet, dus je kunt jezelf afvragen of het wel nodig is om door zoveel moeite te gaan om een kleinere versie van de Pomeriaan te krijgen.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomeriaan?

Bekijk dan het Pomeriaan Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Pomeriaantjes. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Ben jij in het bezit van een kleine, pluizige Pomeriaan of ben je op zoek naar een Pomeriaan in de kleur grijs, dan is dat een prachtige keuze. De kleine hond is een van ’s werelds meest schattige en lieve hondjes die er bestaan en je hebt vast wel eens zo’n...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomeriaan wilde weten in één compleet e-book!”

Pomeriaan Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Pomeriaan!

  • Wil je een Pomeriaan kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomeriaan zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomeriaan trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomeriaan de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomeriaantjes en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomeriaan Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomeriaan Handboek interessant zal vinden.

Welkom Pomeriaan vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Pomeriaan Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload