Home | Maak kennis met de Pomeriaan merle (lang artikel)

Maak kennis met de Pomeriaan merle (lang artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Pomeriaan wordt ook wel Dwergkeeshondje genoemd. Er zijn vier verschillende soorten Keeshonden waarvan de Dwergkeeshond dus de kleinste is. Al deze soorten zien er vertel precies hetzelfde uit en hebben ook hetzelfde karakter.

Ze hebben een dikke, dubbele vacht die alle kanten op staat. Dit is dan ook waar je de Pomeriaan het beste aan kunt herkennen. Deze vacht kan allerlei verschillende kleuren hebben. De kleuren die het meeste voorkomen zijn bruin, zwart, wit en oranje.

Een merle Pomeriaan zul je niet snel zien, want het is verboden om hiermee te fokken. Waarom dat zo is, lees je hier.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomeriaan nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomeriaan!

Merle Pomeriaan

Een Pomeriaan mag dus geen merle kleur in zijn vacht hebben. De reden hiervan is omdat het voor gezondheidsproblemen kan zorgen zoals blindheid en doofheid. Er mag om deze reden dus niet met een merle kleur worden gefokt.

Als een Pomeriaan wel een merle kleur in zijn vacht heeft, dan voldoet hij dus niet aan de rasstandaard. Dit is niet voor elk baasje even erg, maar wel als je mee wil doen aan hondenshows. Een merle kleur in de vacht wordt namelijk als fout gezien, wat betekent dat de hond direct gediskwalificeerd wordt. Het is dan dus niet mogelijk om mee te doen aan zulke shows en wedstrijden.

Met een merle kleur wordt eigenlijk een vervaging van een andere kleur bedoeld. Als je hond bijvoorbeeld een blue merle vacht heeft, is dit dus eigenlijk een soort vervaagd zwart. Ondanks dat het officieel niet is toegestaan, wordt de laatste tijd wel steeds vaker een merle Pomeriaan ontwikkeld door fokkers.

Het gaat dan om een combinatie van een solide basis kleur met een lichtere blauw of grijze patch. Dit zorgt voor een gevlekt effect. De basiskleuren die het meest voorkomen met deze merle kleuren zijn rood/bruin of zwart, maar het kan ook met andere kleuren worden gedaan.

Verschillende kleuren Pomeriaan

De vacht van de Pomeriaan kan gelukkig een heleboel andere kleuren hebben. De kleur die het meest voorkomt bij dit ras is bruin, maar andere kleuren die ook regelmatig voorkomen zijn grijs, zwart of wolfsgrijs, crème, crème-sable, oranje-sable, black and tan, champagne, oranje, bont en dus ook wit.

Wat opvallend is voor dit ras, is dat hij altijd maar één kleur in zijn vacht heeft. Je zult dus nooit een Pom tegenkomen die vlekken heeft of die bijvoorbeeld wit en bruin van kleur is.

Waar sommige hondenrassen ook wel eens een Urajiro hebben, heeft de Pomeriaan dit dus ook niet. Bij een Urajiro heeft de hond een witte plek op zijn borst, een witte snuit en zijn de plekken bij zijn buik, de binnenkant van zijn poten en de onderkant van zijn staart ook wit.

Het kan echter wel zo zijn dat de dijbenen en de buik een tint lichter van kleur zijn. Er kunnen ook verdunningen van de vachtkleur voorkomen. Deze kleuren lopen dan vloeibaar in elkaar over en er zijn dus geen duidelijke aftekeningen te zien. Deze verdunning van de vachtkleur is wel toegestaan volgens de rasstandaard.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomeriaan wordt ook uitgebreid behandeld in Pomeriaan Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De vacht van de Pomeriaan

De Pomeriaan staat bekend om zijn opvallend dikke vacht die bestaat uit een lange, stevige en uitstaande bovenvacht en daaronder een dikke en wollige ondervacht. Bij de kraag om de schouder en nek en een de staart is het haar langer dan op de rest van het lichaam.

De haren zijn juist weer wat korter op de kop, op de oren, op de voorkant van de poten en aan de voeten. De haren van de Pomeriaan mogen niet golven of krullen.

De verzorging van de bruine vacht

Uiteraard is het hartstikke belangrijk om de mooie vacht van de Pomeriaan goed te verzorgen. Het is het beste om de vacht elke dag te borstelen, maar in principe is één keer in de week ook voldoende. Dit kun je zien als een vorm van ontspanning voor je hond en kun je gewoon doen tijdens het televisiekijken.

Het is belangrijk dat je de goede borstels, kammen en sprays gebruikt. Je kunt de vacht niet te vaak borstelen, dus daar hoef je niet bang voor te zijn.

Een puppy verzorgen

Een puppy moet je wel vaker dan één keer in de week borstelen, namelijk zo’n twee tot drie keer in de week. Dit doe je zodat de lichaamsolie van de pup goed wordt verdeeld, maar het stimuleert ook de haarzakjes en op deze manier laat je hem wennen aan het gevoel van de borstel.

Dit is een bonus voor jullie allebei, want dan maakt je pup er ook geen probleem van als hij groot is en intensiever geborsteld moet worden.

Leer alles over jouw lieve Pomeriaan

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Pomeriaan Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Borstelen

Dankzij de dikke vacht en lange haren van de Pomeriaan kan hij snel last krijgen van klitten. Deze moet je er dus wel uitborstelen, anders kan het pijn doen. Dit doe je door de vacht in een lijn tot op de huid te scheiden vanaf de schouders tot de basis van de staart. Je borstelt laag voor laag.

Let op de gebieden die vaak in de knoop raken zoals de plekjes achter de oren en de liesstreek. Als je je Pomeriaan gaat wassen, is het belangrijk dat je de vacht van tevoren kamt of borstelt.

Checken

In de lange vacht van dit ras blijft van alles hangen, vooral als jullie buiten zijn wezen wandelen of als je Pom buiten heeft gespeeld. Het valt niet altijd even goed op wanneer er blaadjes, takjes of insecten in de vacht zijn blijven hangen. Daarom is het belangrijk om altijd even goed te checken of de vacht van je Pomeriaan wel helemaal schoon is.

Een doffe vacht

De vacht van je hond hoort mooi te glanzen. Als dat niet zo is en hij ziet er dof uit, kun je het beste even naar de dierenarts gaan voor een check. Een doffe vacht kan namelijk wijzen op een ziekte of een aandoening. Dit uit zich vaak op de vacht waardoor deze minder gaat stralen.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomeriaan?

Bekijk dan het Pomeriaan Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Pomeriaantjes. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Ben jij in het bezit van een kleine, pluizige Pomeriaan of ben je op zoek naar een Pomeriaan in de kleur grijs, dan is dat een prachtige keuze. De kleine hond is een van ’s werelds meest schattige en lieve hondjes die er bestaan en je hebt vast wel eens zo’n...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomeriaan wilde weten in één compleet e-book!”

Pomeriaan Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Pomeriaan!

  • Wil je een Pomeriaan kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomeriaan zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomeriaan trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomeriaan de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomeriaantjes en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomeriaan Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomeriaan Handboek interessant zal vinden.

Welkom Pomeriaan vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Pomeriaan Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload