Home | Pomeriaan leeftijd en levensverwachting: hoe oud wordt ‘ie?

Pomeriaan leeftijd en levensverwachting: hoe oud wordt ‘ie?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Je hebt vast wel eens een Pomeriaan voorbij zien lopen: het beestje lijkt meer op een soort wandelende bontmuts, dan op een hondje en dat komt natuurlijk door zijn prachtige, zacht pluizige vacht.

Het beest is mede door zijn vacht, maar ook door zijn kleine gestalte, enorm populair bij veel mensen. In dit artikel gaan we in op de levensverwachting van een Pomeriaan en hoe jij ervoor zorgt dat je de leeftijd van de Pomeriaan kan strekken.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomeriaan nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomeriaan!

De gezondheid bepaalt de levensverwachting

Hoe oud een Pomeriaan wordt, hangt af van verschillende factoren: de gezondheid, de verzorging die het beestje krijgt en de genen die hij erft van zijn ouders. Soms zijn er hardnekkige erfelijke aandoeningen, die een beestje al op vroege leeftijd kan krijgen en een goede en verantwoorde fokker kan al voor de geboorte zijn stempel drukken op de leeftijd van een Pomeriaan.

De leeftijdsverwachting van een Pomeriaan

Over het algemeen wordt een Pomeriaan zo tussen de 12 en 16 jaar, maar er zijn ook uitlopers naar boven en beneden. Er zijn ook honden de het Pommerse ras die het niet verder halen dan 7 jaar, terwijl sommige het juist tot een jaar of 17 brengen.

Het fokken van een Pomeriaan rashondje

Een verantwoorde fokker die werkt met onze zogenaamde ‘Keeshondjes’, moet al voordat hij twee rashonden met elkaar kruist, nadenken over de gezondheid van het nageslacht. Omdat we het hier hebben over rashonden in een redelijk kleine groep is de genenpool  ook niet groot.

Om inteelt te voorkomen moet de fokker dus op zoek gaan naar twee Pommerse hondjes die niet met elkaar verwant zijn tot een aantal generaties terug.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomeriaan wordt ook uitgebreid behandeld in Pomeriaan Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het matchen van een paar

Het matchen van twee rashonden uit Pommeren is niet makkelijk. Zelfs als je twee honden vindt die raszuiver zijn en niet met elkaar verwant, moet de fokker ook nog kijken naar de aandoeningen die de twee beestjes eventueel hebben.

Er kan worden gekeken naar de voorouders, maar ook naar eventueel al geboren puppy’s. Soms wordt er gekozen om een hond niet te gebruiken om gezondheidsredenen.

Een goed fokprogramma is een lang leven

Je kunt niet altijd zeggen dat een goed fokprogramma ook een lang leven van een pup garandeert, maar er zit wel zeker een verband tussen. Je kunt geen gezonde hond krijgen als het fokprogramma niet verantwoord gebeurt.

En ook als de puppy’s zijn geboren moeten ze gelijk goed worden verzorgd en voorzien van hondenvaccins.

Zorg dat jouw Pomeriaan lang leeft

Om een Pomeriaan te kopen, raden wij je aan om naar een gecertificeerde fokker te gaan en niet op grijze sites via bijvoorbeeld Marktplaats te kijken. Hoewel Marktplaats soms een prima site is om op te kijken, is het belangrijk om echt goede papieren te hebben van de honden.

Zorg ook dat je zeker weet of de beide ouders aanwezig zijn als je het beestje komt bekijken: dan kun je zien of het een verantwoord gefokt beestje is.

De gezondheid van een Pomeriaan rashondje

Hoewel de Pomeriaan een raszuiver hondenras is, is het wonder boven wonder geen ras met hele grote erfelijke aandoeningen. De Keeshond heeft soms wel (genetisch bepaald) last van de volgende ziektes:

 • Problemen met de luchtwegen (tracheale collaps)
 • Ontwrichting van de knieschijf
 • Problemen aan de ruggenwervel (van hernia tot verlamdheid)
 • Problemen met de vacht
 • Problemen met de heup en elleboog
 • Te kleine schedel (jeuk, pijn, slechte coördinatie)

Al deze aandoeningen zijn erfelijk bepaald en het is heel makkelijk voor de honden om deze ziektes te ontwikkelen als het beest niet goed wordt verzorgd of bijvoorbeeld te dik is.

Leer alles over jouw lieve Pomeriaan

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Pomeriaan Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Een regelmatig bezoek aan de dierenarts

Het is aan te raden om een Pomeriaan regelmatig naar de dierenarts te brengen, soms eens per jaar en later in het leven misschien zelfs twee keer per jaar. Het beestje kan zo worden nagekeken door een professionele dokter die alles weet over de aandoeningen.

Ook weet de dokter precies wat een beestje nodig heeft qua vitamines en vaccins om bepaalde gevolgen te voorkomen en om zo het leven van een hond wat makkelijker te maken.

De verzorging van een Pomeriaan rashondje

Het is van belang om een Pomeriaan regelmatig de tanden te poetsen. Het beestje is gevoelig voor tandsteen en soms (bij sommige Keeshonden wel drie of vier keer per jaar) moet het gebit onder algehele narcose worden gereinigd.

Hoe beter het gebit, hoe minder problemen de ingewanden zullen hebben: daar zit namelijk een rechtstreeks verband tussen.

Voeding

Geef een Pomeriaan niet te veel eten. Het gaat hier om een behoorlijk kleine hond en het beest hoeft dus niet veel calorieën op een dag. Is je Pomeriaan erg actief en energiek (gewoon bij Pommerse honden) dan kan je het beest wat meer geven. Ook hiervoor kun je terecht bij een dierenarts voor vragen.

Beweging

De kleine Keeshond kan soms wat aan de dikke kant worden: het beestje wordt dan minder actief en staat vaker hijgend stil. Als je de ribben niet meer kunt voelen, betekent het dat je hond iets te dik is en je meer moet bewegen met je beest.

Het is goed om het beest een aantal keer per dag zo’n 10 tot 15 minuten uit te laten zodat het in totaal komt tot ongeveer minimaal een uur.

Vacht

Ook de vacht is een cruciale maatstaf voor de gezondheid van een Pomeriaan. Borstel het beest één of twee keer per week, was het beest eens per twee maanden en neem het beest eens per jaar mee voor een trimbeurt.

Pomeriaan leeftijd: hoe oud wordt de Pomeriaan

Om te eindigen met een conclusie, zullen we zeggen dat het leven met een Pomeriaan echt gezellig is. Het beest is een goede toevoeging aan een huishouden. Een Pomeriaan kan echt heel oud worden (maximaal zo’n 17 jaar) als je hem goed verzorgt, als je weet dat de fokker zijn allerbest heeft gedaan en als je zorgt dat de dierenarts het beestje jaarlijks ziet. Doe dat alles en je zult een fijn leven hebben met je hondje.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomeriaan?

Bekijk dan het Pomeriaan Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Pomeriaantjes. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Ben jij in het bezit van een kleine, pluizige Pomeriaan of ben je op zoek naar een Pomeriaan in de kleur grijs, dan is dat een prachtige keuze. De kleine hond is een van ’s werelds meest schattige en lieve hondjes die er bestaan en je hebt vast wel eens zo’n...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomeriaan wilde weten in één compleet e-book!”

Pomeriaan Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Pomeriaan!

 • Wil je een Pomeriaan kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
 • Wil je jouw Pomeriaan zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
 • Wil je jouw Pomeriaan trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
 • Wil je jouw Pomeriaan de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
 • Ben je gek van Pomeriaantjes en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomeriaan Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomeriaan Handboek interessant zal vinden.

Welkom Pomeriaan vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Pomeriaan Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload