Home | Het haarverlies van een Pomeriaan

Het haarverlies van een Pomeriaan

⏱ Leestijd: 4 minuten

Het hebben van een hond is natuurlijk heel leuk, maar er zijn ook wel kanten die iets minder leuk zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van het haarverlies van een hond? De Pomeriaan staat bekend om zijn dikke, volle vacht en die is hartstikke mooi, maar die haren vallen natuurlijk ook uit.

Dan komt de Pomeriaan ook nog eens ongeveer twee keer per jaar in de rui, en dan is het haarverlies nog erger. Houd er maar alvast rekening mee dat je de haren van je lieve Pom dan overal in huis tegen zult komen, zelfs op plekken waar hij niet komt. Je leest hier alles over het haarverlies van de Pomeriaan.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomeriaan nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomeriaan!

De vacht van de Pomeriaan

Als je wil weten hoe erg het haarverlies van een Pomeriaan is, dan is het belangrijk dat je eerst wat meer weet over de vacht van deze hond. De Pomeriaan heeft een dubbele vacht met een korte, dikke, wollige ondervacht en een volle en lange bovenvacht.

De volwassen vacht van de Pom is dicht. Je zult het niet altijd merken, maar hij verhaart veel. Het is belangrijk dat klitten regelmatig geborsteld worden om problemen te voorkomen. De vacht kan verschillende kleuren hebben, namelijk bont, black and tan, oranje-sable, oranje, crème-sable, crème, champagne, wolfsgrijs, wit, bruin en zwart.

Haarverlies Pomeriaan

De volwassen vacht van de Pomeriaan is dicht en je zult het wellicht niet altijd merken, maar hij verhaart heel veel. De haren blijven in de vacht hangen omdat die zo dik is. Het daarom ook belangrijk dat de klitten regelmatig geborsteld worden om problemen te voorkomen.

Twee keer per jaar komt de Pomeriaan in de rui en zal hij nog meer haarverlies hebben.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomeriaan wordt ook uitgebreid behandeld in Pomeriaan Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Ugly Fase

Oudere Pomeriaan pups, ongeveer vanaf de leeftijd van 4 tot 6 maanden, komen in de zogenoemde Ugly Fase. De puppyvacht zal dan uit vallen en wordt vervangen door een nieuwe, volwassen vacht. Je hond krijgt een heftige ruiperiode waar sommige baasjes van schrikken.

Er komen namelijk flinke plukken vacht los en op sommige plekken kan je hond ook kaal worden. Deze fase heet dan ook niet voor niets de Ugly Fase.

In deze periode moet je niet stoppen met borstelen of wassen van de vacht, want dat is juist goed voor het proces. Na een tijdje komen er langere piekjes door de vacht heen. Die moet je niet af laten knippen, want dan duurt het proces alleen maar langer. De Ugly Fase is over als je Pom zo’n 12 tot 15 maanden oud is.

De verzorging van de vacht

Zo’n mooie Pomeriaan heeft een dikke vacht die veel verzorging nodig heeft. Vergis je niet, hier kan best veel tijd in zitten. Zo moet hij elke week even door geborsteld worden, maar het liefst elke dag. Zo zorg je er namelijk voor dat er geen klitten ontstaan.

Klitten zijn vervelend en pijnlijk en als je ze er niet meteen uit borstelt, is het lastig om ze te verwijderen. Dit moet dan bij de dierenarts of de trimsalon worden gedaan en dat kan flink wat geld kosten.

Borstelen

Als je Pomeriaan veel haarverlies heeft, kun je het beste de vacht veel borstelen. Dat klinkt misschien niet logisch, maar is wel belangrijk. De Pom verliest veel haar, maar die vallen niet allemaal op de grond. Het grootste gedeelte blijft in de vacht hangen.

Het is niet mogelijk om je Pom te veel te borstelen. Wel is het gevaarlijk om de vacht te knippen of te scheren, zeker als hij veel haarverlies heeft. Hiermee kun je namelijk de natuurlijke ruiperiodes verstoren.

Je kunt de vacht dus wel gewoon borstelen. Sterker nog, het is belangrijk dat je dit doet. Het helpt om vervilting en klitten te voorkomen. Vooral vervilting kan snel toenemen en is belangrijk om te verwijderen.

Je moet anders noodgedwongen de vacht knippen of scheren en dat kan veel pijn veroorzaken. Creëer dus een routine waarbij je de vacht borstelt, zodat deze vrij blijft van klitten.

Voordelen van borstelen

Borstelen heeft ook andere voordelen. Zo wordt hiermee de natuurlijke lichaamsolie verdeeld, waardoor de vacht een mooie glans krijgt. Verder verbetert het de gezondheid van de vacht en huid. Borstelen werkt als een massage en verbetert de bloedstroom.

Haarzakjes worden hierdoor gestimuleerd, waardoor de vacht beter gaat groeien. Met borstelen wordt ook vuil zoals zand en etensresten verwijderd. Tijdens het borstelen kun je een leave-in conditioner spray gebruiken. Dit zorgt dat de kwaliteit van de vacht goed blijft en dat hij blijft stralen.

Leer alles over jouw lieve Pomeriaan

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Pomeriaan Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Met je Pomeriaan naar de trimmer

Als je Pom veel haarverlies heeft, kun je naar de trimmer gaan. De vacht van jouw Pomeriaan zal pas behandeld als hij zijn volwassen vacht heeft. Voor die tijd kun je wel naar de trimmer, maar dan wordt de vacht alleen gewassen, geföhnd, geborsteld.

Soms worden de haren bij de billen wel weggeknipt om te voorkomen dat er poep blijft hangen in de vacht.

Kammen

Daarnaast moet je ook elke week de vacht van je Pomeriaan kammen. Hiermee zorg je ervoor dat er genoeg lucht in de vacht komt. Als je de vacht gaat kammen, kun je onderaan bij de achterpoten beginnen. Je werkt steeds laagje voor laagje naar boven toe, totdat je het hele lichaam hebt gekamd.

Er zijn een aantal plekjes in de vacht waar het extra snel gaat klitten en die meer aandacht nodig hebben, namelijk de plekken achter de oren en in de oksels.

Blazen

Naast de vacht kammen en borstelen kun je ook de vacht doorblazen met een waterblazer of een sterke föhn. Zo blaas je vuil en het vocht uit de vacht van je Pomeriaan. Bovendien komt er tijdens het blazen ook wat lucht in de vacht. Zo voorkom je dat deze gaat broeien en stinken.

Scheren

Iets wat je nooit moet doen, is de vacht van je Pomeriaan scheren, ook niet wanneer hij veel haarverlies heeft. In de zomer zal hij het sneller warm hebben dankzij zijn dikke vacht. Het is dan verleidelijk om zijn vacht te scheren, maar dit moet je nooit doen.

Hiermee verniel je namelijk de structuur en wordt het juist lastiger de vacht te onderhouden. Bovendien wordt hij minder luchtig, waardoor je Pom het juist sneller warm krijgt.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomeriaan?

Bekijk dan het Pomeriaan Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Pomeriaantjes. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Ben jij in het bezit van een kleine, pluizige Pomeriaan of ben je op zoek naar een Pomeriaan in de kleur grijs, dan is dat een prachtige keuze. De kleine hond is een van ’s werelds meest schattige en lieve hondjes die er bestaan en je hebt vast wel eens zo’n...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomeriaan wilde weten in één compleet e-book!”

Pomeriaan Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Pomeriaan!

  • Wil je een Pomeriaan kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomeriaan zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomeriaan trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomeriaan de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomeriaantjes en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomeriaan Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomeriaan Handboek interessant zal vinden.

Welkom Pomeriaan vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Pomeriaan Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload