Home | Grootte en gewicht: wat is de schofthoogte van een Pomeriaan

Grootte en gewicht: wat is de schofthoogte van een Pomeriaan

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Pomeriaan is een aanhankelijke, actieve en intelligente hond die ook wel een tikkeltje eigenwijs is. Ze vinden het heerlijk om overal bij te zijn en wijken dan ook niet graag van hun baasjes zijde. Dit ras staat bekend om twee dingen: namelijk om zijn dikke vacht die alle kanten op staat en zijn formaat.

De Pomeriaan is namelijk een hele kleine hond. Dit heeft voordelen, maar helaas ook wat nadelen. Je leest hier alles over het formaat van de Pomeriaan.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomeriaan nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomeriaan!

De grootte van de Pomeriaan

De Pomeriaan is een hele kleine hond. De gemiddelde schofthoogte is namelijk tussen de 18 centimeter en de 22 centimeter. Het kan zijn dat de hond een paar centimeter groter is, maar kleiner is hij eigenlijk nooit.

Opvallend is dat de reu en het teefje ongeveer even groot zijn. Bij andere hondenrassen is het namelijk meestal zo dat de reu gemiddeld net iets groter is dan het teefje.

Voordelen kleine hond

Het hebben van een kleine hond brengt veel voordelen met zich mee. Over het algemeen passen kleine honden zich namelijk gemakkelijker aan. Dat is niet echt een probleem voor mensen die een tuin hebben, maar niet iedereen heeft natuurlijk een tuin.

Met een kleine hond hoef je je hier ook niet druk om te maken, want ze kunnen zich makkelijk aanpassen aan grote of kleine ruimtes.

De kosten

Daarnaast zijn de kosten om voor een kleine hond te zorgen vaak lager dan bij een grote hond. Dat komt door de kleinere omvang, waardoor er minder kosten en inspanningen nodig zijn. Ze hebben namelijk minder voedsel nodig, minder shampoo, minder speelgoed en minder inspanning.

Je hoeft bijvoorbeeld niet urenlang met ze te spelen of te wandelen. Dat is vooral erg handig wanneer je niet van wandelen houdt of wanneer je geen tijd hebt om dagelijks een flinke wandeling te maken. Ook zijn de accessoires voor kleine honden meestal goedkoper.

Verder zijn de dierenarts kosten van een kleine hond over het algemeen ook lager dan bij een grote hond. Dat komt mede doordat er minder medicijnen nodig zijn om het gewenste effect te krijgen. Ook operaties zijn bij kleine honden vaak minder duur dan bij grote honden.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomeriaan wordt ook uitgebreid behandeld in Pomeriaan Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Makkelijk op te voeden

Over het algemeen zijn kleine honden gemakkelijker om te trainen. Vooral bij de Pomeriaan is dat zo, want het is ook nog eens een hele intelligente hond. Dit zorgt ervoor dat hij het leuk vindt om nieuwe dingen te leren.

Een puppycursus en de opvoeding zal dus waarschijnlijk minder inspanning kosten dan bij een grote hond.

Nadelen kleine hond

Helaas heeft het hebben van een kleine hond ook wat nadelen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld al snel het risico lopen op een letsel door grotere honden. Dit gebeurt dan vaak wanneer jullie buiten zijn.

Als je dus met je Pomeriaan in het park gaat spelen, moet je wel goed opletten dat er geen grotere honden in de buurt zijn die jouw hondje eventueel pijn willen doen. Een kleine hond als een Pomeriaan kan namelijk minder goed voor zichzelf opkomen in een conflict.

Veel blaffen

Kleine honden staan er om bekend dat ze veel blaffen en de Pomeriaan doet dat ook. Als er bezoek binnen komt kan je hond gaan blaffen, maar ook al wanneer jullie samen aan het wandelen zijn en er komen andere mensen of honden voorbij gelopen.

Gelukkig kun je dit wel aanpakken door meteen in de puppyfase je Pom al aan te leren dat hij niet zo veel mag blaffen.

Aandoeningen en ziektes

Kleine honden hebben vaak last van dezelfde aandoeningen en ziektes. Zo kunnen ze snel last krijgen van patella luxatie, oftewel een losse knieschijf. Meestal worden ze hier niet mee geboren, maar de Pomeriaan heeft wel aanleg om hier op een latere leeftijd ineens een probleem kan worden.

Daarnaast heeft de Pom natuurlijk ook kleine pootjes en die kunnen snel breken. Let er dus goed op tijdens het spelen, vooral met kindjes, dat er niemand op een pootje gaat staan.

Een grote Pomeriaan

Wil je graag een Pomeriaan die wat groter is? Dat is gelukkig geen enkel probleem. De Pomeriaan wordt namelijk ook wel Dwergkeeshondje genoemd. Er zijn echter ook nog andere Keeshonden. In totaal zijn er vier verschillende soorten Keeshonden waar de Dwergkeeshond de kleinste van is.

Verder heb je namelijk ook nog de kleine Keeshond, de middenslag Keeshond en de grote Keeshond. Deze honden zien er in principe allemaal hetzelfde uit, behalve dan qua formaat.

Leer alles over jouw lieve Pomeriaan

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Pomeriaan Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Verschillende Keeshonden

Hoe groot de Dwergkeeshond is, wordt hierboven al benoemd. Daarna komt de kleine Keeshond. Deze is iets groter dan de Dwergkeeshond en heeft een gemiddelde schofthoogte van 27 centimeter. Dit kan drie centimeter afwijken. Hij kan dus ook 31 centimeter of juist 24 centimeter groot zijn.

Vervolgens heb je de middenslag Keeshond. Deze heeft een gemiddelde schofthoogte van 30 centimeter. De grootte kan hierbij 5 centimeter afwijken. Hij kan dus 40 centimeter groot zijn, maar ook 30 centimeter.

De grootste Keeshond is de grote Keeshond. Deze heeft een gemiddelde grootte van 45 centimeter. Dit kan 5 centimeter afwijken. Je hebt dus ook grote Keeshonden van 50 en van 40 centimeter.

Als je dus wel graag een Pomeriaan wil, maar dan van groter formaat, dan kun je het beste voor een andere Keeshond kiezen. Zoals je ziet zijn er verschillende formaten waar je uit kunt kiezen, dus er zal vast wel eentje bij zitten die jij mooi en fijn vindt.

De wolfsgrijze Keeshond

Tot slot heb je ook nog de grote Keeshond wolfsgrijs. Dit is gewoon dezelfde Keeshond als de rest, maar de vacht heeft dan een wolfsgrijze kleur. Hij is ook nog iets groter dan de andere grote keeshonden. Hij heeft namelijk een gemiddelde schouderhoogte van 49 centimeter.

Dit kan nog 6 centimeter afwijken. Hij kan dus 43 centimeter groot zijn, maar ook 55 centimeter. Keeshonden van andere formaten met een wolfsgrijze vacht zijn wel gewoon even groot als hun soortgenoten.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomeriaan?

Bekijk dan het Pomeriaan Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Pomeriaantjes. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Ben jij in het bezit van een kleine, pluizige Pomeriaan of ben je op zoek naar een Pomeriaan in de kleur grijs, dan is dat een prachtige keuze. De kleine hond is een van ’s werelds meest schattige en lieve hondjes die er bestaan en je hebt vast wel eens zo’n...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomeriaan wilde weten in één compleet e-book!”

Pomeriaan Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Pomeriaan!

  • Wil je een Pomeriaan kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomeriaan zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomeriaan trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomeriaan de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomeriaantjes en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomeriaan Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomeriaan Handboek interessant zal vinden.

Welkom Pomeriaan vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Pomeriaan Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload