Home | Alles over de Pomeriaan Dwergkeeshond (uitgebreid artikel)

Alles over de Pomeriaan Dwergkeeshond (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Pomeriaan is een hond die steeds bekender werd dankzij de Engelse koningin Victoria. Toen zij namelijk een hondje van dit ras kreeg, steeg de populariteit enorm. Wellicht had het feit dat haar Pom haar favoriete hondje was daar wel iets mee te maken.

Dit ras bestaat echter al veel langer, want men denkt dat hij 400 jaar voor Christus al bestond. De Pomeriaan staat niet alleen bekend onder deze naam, maar ook nog om een andere.

Hij wordt namelijk ook wel Dwergkeeshond genoemd. Je leest hier alles over de Dwergkeeshond en waar deze naam vandaan komt.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomeriaan nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomeriaan!

Andere Keeshonden

Als je meer wil weten over de Dwergkeeshond, dan is het wel handig om te weten dat er ook nog andere Keeshonden zijn. De Dwergkeeshond is dus niet de enige. Er zijn namelijk vier verschillende soorten Keeshonden. Het verschil tussen deze vier soorten is het formaat van de viervoeters.

Je hebt namelijk de grote Keeshond, de middenslag Keeshond, de kleine Keeshond en dus de Dwergkeeshond. De Keeshond is een ras dat behoort tot rasgroep 5, ‘spitzen en oertypes’. Als men praat over de Keeshond, dan wordt er meestal de middenslag Keeshond bedoeld.

Het kan natuurlijk ook zijn dat dan alle soorten Keeshonden worden bedoeld.

Internationaal wordt de wolfsgrijze grote Keeshond, die overigens ook net iets groter is dan de andere kleuren Keeshonden, als een aparte variant gezien. Deze wordt German Wolfsspitz genoemd of gewoon Keeshond.

De andere kleuren van de grote Keeshond worden German giant spitz genoemd. Verder heb je ook nog de German medium spitz, German miniature spitz en German toy spitz of Pomeranian, wat dus de Dwergkeeshond is.

Pomeriaan of Dwergkeeshond?

Zoals hierboven al wordt gezegd, bestaat de Dwergkeeshond al heel lang. Daardoor is het best lastig om te achterhalen waar deze naam precies vandaan komt. Van oorsprong is de Keeshond een Duits ras. Hij werd pas erkend in het jaar 1957, maar werden wel al ruim voor het begin van onze jaartelling afgebeeld.

Deze honden hadden het formaat van de middenslag Keeshond zoals we die vandaag de dag kennen. De Keeshond werd vroeger vooral gebruikt als waakhond.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomeriaan wordt ook uitgebreid behandeld in Pomeriaan Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Keeshond

De naam Keeshond komt waarschijnlijk af van de leider van de Nederlandse patriotten uit de 18e eeuw. Deze leider heette Cornelis, maar werd Kees genoemd. Hij had een hond die we nu dus kunnen als de middenslag Keeshond. Op deze manier is dus de naam Keeshond ontstaan.

Na een tijdje, namelijk in de 19e eeuw, ontstonden er ook kleinere varianten van de Keeshond. Ze werden toen ook vooral als gezelschapshond gehouden en niet meer als waakhond. Op deze manier is dus ook de Dwergkeeshond ontstaan. Deze stamt af van kleine Keeshonden die vanuit Pommeren, aan de Baltische zuidkust, naar Engeland werden gebracht.

Hier werden ze steeds kleiner gefokt. In het Engels worden deze honden van ook Pomeranian genoemd, waar in het Nederlands dus weer Pomeriaan van is gemaakt.

Omdat het een kleinere versie van de Keeshond is, wordt hij ook wel Dwergkeeshond genoemd. In Nederland zullen de meeste mensen wel weten wat je bedoelt, of je nou Pomeriaan of Dwergkeeshond zegt. In het buitenland zal echter niet iedereen weten wat je bedoelt met Dwergkeeshond en kun je dus beter Pomeriaan zeggen.

Het uiterlijk van de Dwergkeeshond

De Dwergkeeshond is vierkant gebouwd en is dus even lang als dat hij hoog is. Bij de Dwergkeeshond is dat zo’n 21 centimeter en mag het ongeveer 3 centimeter afwijken. Je kunt deze kleine hond niet alleen herkennen aan zijn formaat, maar ook aan zijn vacht. Hij heeft namelijk een hele opvallende dikke vacht.

Deze bestaat uit een lange, stevige en uitstaande bovenvacht en daaronder een dikke en wollige ondervacht. Bij de kraag om de schouders en nek en aan de staart is het haar extra lang. De haren zijn wat korter op de kop, op de oren, op de voorkant van de poten en aan de voeten. Ze mogen niet golven of krullen.

De kleur van de vacht

De vacht van de Dwergkeeshond kan veel verschillende kleuren hebben. Zo kan deze zwart zijn, maar ook bruin, wit, crème, wolfsgrijs, crème-sable, oranje, oranje-sable, black and ten, bont en champagne. Het is verboden om met de kleur merle te fokken. Dat komt omdat dit voor gezondheidsproblemen kan zorgen zoals doofheid en blindheid.

De kop

De neus van de Dwergkeeshond loopt spits toe en hij heeft korte, driehoekige oren die rechtop staan. De lengte van de snuit is ongeveer de helft van de lengte van de schedel. Hij mag niet te kort zijn, want dat kan leiden tot gezondheidsproblemen.

De ogen van de Dwergkeeshond zijn donker, hebben een amandel vorm, zijn middelgroot en mogen niet te bol zijn. De poten zijn recht en stevig en de voeten zijn rond en klein. De staart wordt gekruld over de rug gedragen.

Leer alles over jouw lieve Pomeriaan

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Pomeriaan Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Het karakter van de Dwergkeeshond

De Dwergkeeshond is een hele vrolijke, actieve en intelligente hond. Ze zijn heel aanhankelijk en erg gehecht aan het gezin. Ze vinden het dan ook niet leuk om alleen te zijn, maar als je het ze van jongs af aan aanleert, kunnen ze best een beperkt aantal uren alleen zijn.

Ze moeten dan daarnaast wel genoeg aandacht en activiteit krijgen. Het zijn hele nieuwsgierige honden die graag overal bij willen zijn. Omdat het een hele intelligente hond is, kun je ze over het algemeen goed trainen. Ze vinden het ook leuk om te leren, maar tegelijkertijd zijn ze ook eigenwijs en onafhankelijk.

Houd er wel rekening mee dat de Dwergkeeshond maar een kleine hond is en dus niet een lange wandeling kan maken. Hij vindt het wel fijn om buiten te zijn. Een huis met een tuin is dus ideaal voor hem. De Dwergkeeshond is niet bepaald een schoothondje.

Ze zijn namelijk heel levendig, over het algemeen niet bang en hebben veel activiteiten nodig om bezig te blijven. Soms kan hij ook wel vergeten dat het maar een klein hondje is en een beetje overmoedig worden.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomeriaan?

Bekijk dan het Pomeriaan Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Pomeriaantjes. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Ben jij in het bezit van een kleine, pluizige Pomeriaan of ben je op zoek naar een Pomeriaan in de kleur grijs, dan is dat een prachtige keuze. De kleine hond is een van ’s werelds meest schattige en lieve hondjes die er bestaan en je hebt vast wel eens zo’n...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomeriaan wilde weten in één compleet e-book!”

Pomeriaan Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Pomeriaan!

  • Wil je een Pomeriaan kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomeriaan zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomeriaan trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomeriaan de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomeriaantjes en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomeriaan Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomeriaan Handboek interessant zal vinden.

Welkom Pomeriaan vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Pomeriaan Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload