Home | Alles over de bruine Pomeriaan (uitgebreid artikel)

Alles over de bruine Pomeriaan (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Pomeriaan staat bekend als een kleine hond met een lange vacht met machtige manen en haren die alle kanten op staan. Hierdoor heeft hij, ondanks dat het maar een klein hondje is, een indrukwekkende verschijning die hoofden op straat laat draaien omdat ze nog iets langer willen kijken naar dit prachtige hondje.

Deze hond bestond al voor onze jaartelling, dus het is eigenlijk een wonder dat hij tegenwoordig nog steeds bestaat.

De dikke vacht van de Pomeriaan komt in verschillende kleuren voor. Er zijn veel verschillende mogelijkheden, maar het vaakste zie je waarschijnlijk de bruine Pomeriaan. Je leest hier alles over deze hond met een bruine vacht.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomeriaan nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomeriaan!

Verschillende kleuren Pomeriaan

De vacht van de Pomeriaan kan dus allerlei verschillende kleuren hebben. De kleur die het meest bekend is, is dus bruin, maar andere kleuren die ook regelmatig voorkomen zijn grijs, zwart of wolfsgrijs, black and tan, crème, crème-sable, oranje-sable, champagne, oranje, bont en wit.

Wat opvallend is voor honden van dit ras, is dat hij altijd maar één kleur in zijn vacht heeft. Je zult dus nooit een Pom tegenkomen die vlekken heeft of die bijvoorbeeld wit en bruin van kleur is.

Waar sommige hondenrassen wel eens een Urajiro hebben, heeft de Pomeriaan dit ook niet. Bij een Urajiro heeft de hond een witte snuit, witte borst en zijn de plekken bij zijn buik, de binnenkant van zijn poten en de onderkant van zijn staart ook wit.

Het kan echter wel zo zijn dat de dijbenen en de buik lichter van kleur zijn. De vacht is dan dus niet per se bruin, maar meer beige of crème achtig. Er zijn dan geen duidelijke aftekeningen te zien.

De kleur merle is verboden om mee te fokken bij dit ras omdat het voor gezondheidsproblemen kan zorgen zoals doofheid en blindheid.

De bruine Pomeriaan

Een bruine Pomeriaan zie je waarschijnlijk het vaakst en het is dan ook een hele mooie variant van dit ras. Hij is over zijn hele lichaam bruin van kleur en heeft geen afwijkingen of andere tinten in de vacht. Hij moet dus gelijkmatig en éénkleurig donkerbruin van kleur zijn.

Als dat niet zo is, dan wordt dat gezien als een fout. In principe maakt het voor de meeste baasjes niet zoveel uit, maar het betekent wel dat hij niet mee kan doen aan wedstrijden of shows omdat hij dan niet aan de rasstandaard voldoet.

Als je op zoek bent naar een bruine Pomeriaan, is dat dus niet zo moeilijk omdat deze kleur vaak voorkomt. Je kunt contact opnemen met een rasvereniging, bijvoorbeeld de Nederlandse Keeshonden Club. Zij kunnen jou dan weer in contact brengen met betrouwbare fokkers.

Het is echter ook mogelijk om zelf gewoon een fokker op te bellen en te vragen of hij een bruine Pomeriaan heeft waar hij mee fokt. Deze fokkers kun je online vinden, bijvoorbeeld op de website van de rasvereniging voor Keeshonden.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomeriaan wordt ook uitgebreid behandeld in Pomeriaan Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het verschil tussen een bruine Pomeriaan en de andere kleuren

Zit er dan ook verschil tussen de bruine Pomeriaan en de andere Pomerianen? Nou nee, op de kleur na eigenlijk niet. Het enige verschil is dus dat de vacht van de bruine Pomeriaan bruin van kleur is en dat de andere honden van dit ras een andere kleur vacht hebben. Verder zijn de karakters gewoon hetzelfde en kosten ze even veel geld.

Er zijn echter wel een aantal kleuren vacht die zeldzaam zijn en daardoor ook iets duurder zijn. Bij de bruine Pomeriaan is dat niet het geval en zul je hier dus niet snel de hoofdprijs betalen.

De verzorging van de bruine vacht

Uiteraard is het hartstikke belangrijk om de mooie bruine vacht van de Pomeriaan goed te verzorgen. Het is het beste om de vacht van je Pomeriaan elke dag te borstelen. Dit kun je dan zien als een vorm van ontspanning en kun je gewoon doen tijdens het televisiekijken. Het is erg belangrijk dat je de juiste borstels, kammen en sprays gebruikt.

Je kunt de vacht van je Pomeriaan niet te vaak borstelen, dus daar hoef je niet bang voor te zijn.

Een puppy verzorgen

Een puppy moet je twee tot drie keer in de week borstelen. Dit doe je zodat de lichaamsolie goed wordt verdeeld, het stimuleert de haarzakjes en op deze manier laat je de pup wennen aan het gevoel van de borstel.

Dit is een bonus voor jullie allebei, want dan maakt hij er ook geen probleem van als hij groot is en intensiever geborsteld moet worden.

Leer alles over jouw lieve Pomeriaan

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Pomeriaan Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Borstelen

Dankzij zijn dikke vacht en lange haren kan de Pomeriaan snel last krijgen van klitten. Deze moet je er dus wel uitborstelen, anders kan het pijn gaan doen. Dit doe je heel simpel door de vacht in een lijn tot op de huid te scheiden. Dit doe je vanaf de schouders tot de basis van de staart.

Je gaat vervolgens laag voor laag borstelen. Let goed op de gebieden die vaak in de knoop raken zoals de plekjes achter de oren en in de liesstreek. Als je je Pomeriaan gaat wassen, is het heel belangrijk dat je de vacht van tevoren goed kamt of borstelt.

Checken

In de lange vacht van de Pomeriaan blijft van alles hangen, vooral wanneer jullie buiten zijn wezen wandelen of als je hond buiten heeft gespeeld. Helaas valt het bij een bruine vacht niet altijd even goed op wanneer er blaadjes, takjes of insecten in zijn blijven hangen.

Het is dan ook belangrijk om altijd even goed te checken of de vacht van je Pomeriaan wel helemaal schoon is.

Een doffe vacht

De vacht van de Pomeriaan hoort mooi te glanzen. Als dat niet zo is en hij ziet er dof uit, kun je het beste naar de dierenarts gaan.

Een doffe vacht kan er namelijk op wijzen dat je hond ziek is of last heeft van een aandoening. Dit uit zich namelijk vaak op de vacht die daardoor minder mooi gaat stralen.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomeriaan?

Bekijk dan het Pomeriaan Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Pomeriaantjes. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Ben jij in het bezit van een kleine, pluizige Pomeriaan of ben je op zoek naar een Pomeriaan in de kleur grijs, dan is dat een prachtige keuze. De kleine hond is een van ’s werelds meest schattige en lieve hondjes die er bestaan en je hebt vast wel eens zo’n...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomeriaan wilde weten in één compleet e-book!”

Pomeriaan Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Pomeriaan!

  • Wil je een Pomeriaan kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomeriaan zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomeriaan trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomeriaan de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomeriaantjes en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomeriaan Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomeriaan Handboek interessant zal vinden.

Welkom Pomeriaan vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Pomeriaan Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload