Home | Pomeriaan Beertje: ontdek deze mooie hond (uitgebreid)

Pomeriaan Beertje: ontdek deze mooie hond (uitgebreid)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Het hebben van een huisdier is erg leuk en zeker als het om een schattige Pomeriaan gaat. Dit ras is dan ook niet voor niets een erg populaire hond. Hij bestaat eigenlijk al heel lang, maar mensen kiezen tegenwoordig steeds vaker voor dit hondje.

Dat is ook helemaal niet zo gek. Het is namelijk een hele lieve en vrolijke hond die het heerlijk vindt om samen te spelen en te knuffelen. Bovendien is een Pomeriaan ontzettend schattig. Dat komt mede doordat hij dankzij zijn prachtige vacht op een klein beertje lijkt.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomeriaan nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomeriaan!

Het uiterlijk van de Pomeriaan

Een Pomeriaan kun je voornamelijk aan zijn formaat en zijn vacht herkennen. Het is namelijk best een kleine hond, maar hij heeft wel een flinke vacht. Deze dikke vacht komt in veel verschillende kleuren voor. Hij kan een effen kleur hebben, zoals wit, bruin, grijs, zwart of wolfsgrijs, crème, oranje-sable, crème-sable, champagne, black and tan, bont en oranje.

Er kunnen ook verdunningen van deze kleuren en tan aftekeningen in de vacht voorkomen. De kleur merle is verboden om mee te fokken, omdat het voor gezondheidsproblemen bij de Pomeriaan kan zorgen zoals doofheid en blindheid.

Een klein beertje

De vacht van deze hond lijkt een beetje op de vacht van een beer, waardoor de Pomeriaan dus ook een beetje op een beertje lijkt. Dit draagt ook bij aan de populariteit van de hond, want veel mensen vinden hem hierdoor extra schattig.

Het is dan ook niet zo gek dat deze hond al zo lang bestaat en nog steeds erg populair is om te hebben als huisdier.

Het kopje

De ogen van een Pomeriaan zijn altijd donker van kleur. Ze zijn middelgroot, hebben een donkere rand en zijn ovaal van vorm. De mond van deze hond is zo gevormd dat het altijd lijkt alsof ze glimlachen. Hierdoor hebben ze een beetje een vosachtige blik.

Het hoofd van de Pomeriaan is redelijk groot als je het vergelijkt met de snuit, die fijn is gebeiteld. Dit ras heeft namelijk een kort, puntig snuitje en oortjes die puntig af zijn gerond en dicht bij elkaar staan. De kleur van de neus is hetzelfde als die van de vacht.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomeriaan wordt ook uitgebreid behandeld in Pomeriaan Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De grootte

De schofthoogte van een Pomeriaan reu is ongeveer hetzelfde als die van een teefje. Beide worden namelijk tussen de 18 centimeter en de 22 centimeter groot. Soms zijn ze wat groter, maar kleiner dan 18 centimeter zijn ze nooit. De staart is niet erg lang en krult over de rug mee.

De poten van de Pomeriaan zijn middelmatig lang, stevig en recht. Om ervoor te zorgen dat hij wel goed kan springen, zijn de achterpootjes een klein beetje gebogen. De voetjes zijn klein en rond en hebben gewelfde tenen. Het is het beste als deze hond tussen de twee kilo en de drie kilo weegt. Hij mag niet minder dan 1,5 kilo wegen en niet meer dan 3 kilo.

De geschiedenis van de Pomeriaan

De Pomeriaan lijkt niet zomaar op een beertje. Als je meer wil weten over dit ras en hoe zijn uiterlijk tot stand is gekomen, dan kun je het beste naar de geschiedenis van deze hond kijken. De Pomeriaan is een Keeshond en er zijn vier verschillende soorten Keeshonden.

De Pomeriaan is er hier dus een van en wordt dan ook wel de Dwergkeeshond genoemd. De Dwergkeeshond heeft niet een lange geschiedenis, maar de Keeshond wel. De Pomeriaan werd namelijk pas in de 19e eeuw populair, terwijl de Keeshond al veel langere tijd populair is in Europa. De Keeshond bestond namelijk ook al in de jaren 400 voor Christus.

De Keeshond

De Keeshond behoort tot rasgroep 5: ‘spitzen en oertypes’. Je hebt de grote Keeshond, de middenslag Keeshond, de kleine Keeshond en tot slot de Dwergkeeshond. Van oorsprong komt dit ras uit de regio Pommeren, dat gelegen is in het noordwesten van Polen en het noordoosten van Duitsland.

Het is daar redelijk koud en dus had de Pomeriaan vroeger wel een dikke vacht nodig om lekker warm te blijven. Oorspronkelijk werden ze gebruikt als waakhond en gezelschap op de boerderij. Ook voeren ze mee op binnenvaartschepen.

De Dwergkeeshond

De eerste versies van de Keeshond leken het meest op de middenslag Keeshond die dus groter is dan de Pomeriaan. In de 19e eeuw ontstonden er ook kleinere varianten van de Keeshond. De Dwergkeeshond hier dus ook van af. Ze werden vanuit Pommeren aan de Baltische zuidkust naar Engeland gebracht.

Hier werden ze steeds kleiner en kleiner gefokt. Langzaam werd hij populair bij het grote publiek, vooral toen de koningin van Engeland, ook een hondje van dit ras kreeg. Iedereen wilde wel zo’n klein hondje hebben dat lijkt op een beertje!

Leer alles over jouw lieve Pomeriaan

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Pomeriaan Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

De verzorging van de Pomeriaan beertje

De lange vacht van de Pomeriaan is dan wel heel mooi, maar hij heeft wel wat verzorging nodig. Zo moet hij minstens één keer per week geborsteld en gekamd worden. Bij puppy’s kun je dit zelfs het beste dagelijks doen. De Pomeriaan heeft een dubbele vacht en haren die alle kanten op staan

Dat wil zeggen dat hij een lange, rechte bovenvacht heeft en daaronder een korte, dikke en donzige vacht. Die moet je goed verzorgen, anders kan de huid onder de vacht niet genoeg ademen.

Borstelen

De vacht van de Pomeriaan moet je dus goed borstelen. Let erop dat je alle plekken goed borstelt. Dit geldt dus voor de kraag, maar ook voor de pootjes en het hoofd die juist dichte, korte haren hebben. Je moet de vacht ook weer niet te veel borstelen, want dan kan hij beschadigen.

Het is belangrijk dat je met de groeirichting mee borstelt. Dat betekent dat je begint bij de borst en dan richting de schouders borstelt. Daarna borstel je vanaf de poten naar beneden. Vervolgens borstel je over de rug naar de achterpoten en dan weer naar beneden. Wees heel voorzichtig met de staart van de hond, want die is erg gevoelig.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomeriaan?

Bekijk dan het Pomeriaan Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Pomeriaantjes. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Ben jij in het bezit van een kleine, pluizige Pomeriaan of ben je op zoek naar een Pomeriaan in de kleur grijs, dan is dat een prachtige keuze. De kleine hond is een van ’s werelds meest schattige en lieve hondjes die er bestaan en je hebt vast wel eens zo’n...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomeriaan wilde weten in één compleet e-book!”

Pomeriaan Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Pomeriaan!

  • Wil je een Pomeriaan kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomeriaan zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomeriaan trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomeriaan de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomeriaantjes en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomeriaan Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomeriaan Handboek interessant zal vinden.

Welkom Pomeriaan vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Pomeriaan Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload