Home | Je Pomeriaan alleen thuis laten? Zo pak je dat aan (+tips)

Je Pomeriaan alleen thuis laten? Zo pak je dat aan (+tips)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Honden zijn van nature graag bij anderen in de buurt. Dit kunnen andere dieren zijn, maar ook andere mensen en dan vooral natuurlijk hun baasje. Onze huishonden moeten tegenwoordig echter regelmatig alleen thuis blijven.

Meestal is dat niet echt probleem als het om een paar uur gaat, maar je moet het wel je hond aanleren. Hij moet dan het vertrouwen krijgen dat je ook weer terug naar huis komt. Als je hier in het begin van zijn leven te weinig aandacht aan besteedt, kan het zo zijn dat je hond een angst ontwikkeld om alleen te zijn.

Hij kan dan gaan blaffen, onzindelijk worden of het huis slopen wanneer je hem te lang alleen laat. Hoe dat precies zit met een Pomeriaan, lees je hier.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomeriaan nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomeriaan!

Je Pomeriaan alleen thuis laten

Kan een Pomeriaan goed alleen thuis zijn? Ja, en nee. Het is in principe best een onafhankelijke hond, maar aan de andere kant houden ze ook ontzettend van mensen en zijn ze graag altijd bij hun in de buurt.

Daarom zou je dus ook kunnen zeggen dat een Pomeriaan helemaal niet zo goed tegen alleen zijn kan.

Gelukkig kan het geen kwaad om je Pomeriaan een paar uurtjes alleen thuis te laten. Dit moet je echter niet te vaak doen en het moet ook niet elke keer te lang duren, want dan vindt je hond het niet meer leuk.

Rustig aanleren

Als je je Pomeriaan wel af en toe alleen moet laten, dan is het belangrijk dat je hem dit rustig aanleert. Je moet hem dus niet in één keer urenlang alleen thuis laten. Je moet dit rustig opbouwen.

Niet alleen hoe vaak je hem alleen laat, maar ook hoe lang je hem alleen laat. Je kunt je Pomeriaan bijvoorbeeld eerst een half uurtje alleen laten, dan een uur, dan een anderhalf uur en zo steeds langer.

Merk je dat je hond er moeite mee heeft om alleen te zijn? Bouw het dan nog rustiger op. Door hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen, kan je hond er meteen aan wennen en zal hij er op latere leeftijd ook minder moeite mee hebben.

Verveling

Een Pomeriaan is dus een echt gezelschapsdier en hij vindt het fijn om bij zijn baasjes in de buurt te zijn. Als hij te veel alleen is, kan hij zich gaan vervelen. Wanneer een hond zich verveelt, zal hij vervelend gedrag laten zien.

Hij gaat dan veel blaffen of spullen in huis vernielen. Een Pomeriaan kan zelfs weer onzindelijk worden als hij zich verveelt. Dit gedrag is niet om opstandig te zijn, maar komt puur door verveling.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomeriaan wordt ook uitgebreid behandeld in Pomeriaan Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Geschiedenis

Als je meer wil snappen over waarom de Pomeriaan zo graag in het gezelschap is van mensen, zul je ook wat meer over de geschiedenis moeten weten. De Pomeriaan bestaat nog niet super lang, maar hij stamt af van de Keeshond.

Dit ras bestaat wel al ontzettend lang, namelijk al 400 jaar voor Christus. In eerste instantie werd hij vooral gebruikt als waakhond. Na een tijdje werd dit ras kleiner en kleiner gefokt en daardoor is de Pomeriaan ontstaan.

Deze wordt al vanaf het begin puur als gezelschapshond gebruikt. Het is dus ook helemaal niet zo gek dat een gezelchapshondje gek is op gezelschap van anderen.

Opvoeding

Is het dan onmogelijk om het huis te verlaten als je een Pomeriaan hebt? Helemaal niet. De opvoeding is namelijk heel belangrijk. Je kunt een jonge pup meteen aanleren dat hij af en toe alleen thuis zal zijn. Dat is alleen maar goed, anders kan hij een hechtingsstoornis krijgen.

Als de pup het gewend is om altijd zijn baasje om zich heen te hebben, dan zal dat gek voor hem zijn als zijn baasje ineens weg is, al is het maar voor even. Door je Pomeriaan op jonge leeftijd al aan te leren dat hij af en toe alleen thuis zal zijn, zal dit ook geen probleem zijn als hij ouder is. Hij is er dan namelijk al aan gewend.

Het tijdstip dat je je hond alleen laat, is ook belangrijk. Laat hem niet voor het eerst alleen op het moment dat je hond vol energie zit. Je kunt beter een moment uitkiezen dat hij moe is van het spelen of wandelen.

Hij zal dan waarschijnlijk rustig op zijn plek blijven liggen. Misschien zal hij het grootste gedeelte van de tijd wel slapen. Daarnaast is het ook belangrijk dat de hond zijn behoeftes heeft kunnen doen voordat je weggaat.

Verlatingsangst of angst om alleen te zijn?

Als een hond niet alleen kan blijven zonder bang te worden, gaat het probleem vaak om de aanwezigheid van mensen. In dat geval zou je een oppas kunnen regelen om hem rustig te houden. Het kan echter ook zijn dat je Pomeriaan gehecht is aan een bepaald persoon.

Hij kan er dan niet tegen om gescheiden te zijn van die persoon. Een oppas lost het probleem in dat geval dus niet op. Als een hond zich aan een bepaald persoon hecht, heeft hij verlatingsangst. Als hij gewoon niet alleen wil zijn, heeft hij angst om alleen te zijn.

Leer alles over jouw lieve Pomeriaan

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Pomeriaan Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Hoe lang kan mijn Pomeriaan alleen zijn?

Geen een hond vindt het leuk om veel alleen te zijn. Ze hebben sociaal contact nodig. Daarnaast hebben ze beweging nodig en moeten ze regelmatig hun behoefte doen. Over het algemeen geldt dat een volwassen hond niet langer dan vier tot zes uur alleen thuis mag zijn.

Je kunt echter het beste even kijken hoe het zit met jouw Pomeriaan en hoe hij erop reageert om alleen te zijn. Als je langer dan zes uur weg bent, is het verstandig om een uitlaatservice of een oppas in te schakelen.

Twee belangrijke regels

Als je je hond gaat trainen om alleen thuis te zijn, zijn er twee belangrijke regels. Ten eerste moet je je Pomeriaan nooit langer alleen laten dan hij aan kan. Kom dus altijd op tijd terug, anders kan je hond bang worden en moet je weer opnieuw beginnen.

Daarnaast moet je de hond ook nooit straffen voor zijn gedrag als hij heeft geplast of gesloopt, want dat gedrag ontstaat vanuit angst, spanning of paniek. Een straf maakt de situatie alleen maar vervelender.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomeriaan?

Bekijk dan het Pomeriaan Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Pomeriaantjes. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Ben jij in het bezit van een kleine, pluizige Pomeriaan of ben je op zoek naar een Pomeriaan in de kleur grijs, dan is dat een prachtige keuze. De kleine hond is een van ’s werelds meest schattige en lieve hondjes die er bestaan en je hebt vast wel eens zo’n...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomeriaan wilde weten in één compleet e-book!”

Pomeriaan Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Pomeriaan!

  • Wil je een Pomeriaan kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomeriaan zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomeriaan trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomeriaan de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomeriaantjes en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomeriaan Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomeriaan Handboek interessant zal vinden.

Welkom Pomeriaan vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Pomeriaan Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload