Home | Maak kennis met de Pomeriaan grijs

Maak kennis met de Pomeriaan grijs

⏱ Leestijd: 4 minuten

Ben jij in het bezit van een kleine, pluizige Pomeriaan of ben je op zoek naar een Pomeriaan in de kleur grijs, dan is dat een prachtige keuze.

De kleine hond is een van ’s werelds meest schattige en lieve hondjes die er bestaan en je hebt vast wel eens zo’n beestje voorbij zien komen: het lijkt meer op een bontmuts dan op een hondje.

In dit artikel behandelen we de verschillende kleuren waarin een Pomeriaan voorkomt en vooral de Pomeriaan grijs.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomeriaan nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomeriaan!

Een intro op de kleur grijs

Als we het hebben over de grijze Pomeriaan, dan hebben we het eigenlijk in officiële termen over de Blauwe Merle Pomeriaan. Hoewel Merle in veel landen niet wordt geaccepteerd is dat met de Blauwe Merle wel van toepassing.

Voordat we er echter op ingaan, vertellen we wat meer algemeen over de kleuren.

De verschillende kleuren van de Pomeriaan

De Pomeriaan komt in een hele hoop verschillende kleuren. Om een beetje een idee te geven over de officiële en niet officiële kleuren van de Pomeriaan, hebben we hier een overzichtje gemaakt.

Tabel: de verschillende kleuren van een Pomeriaan
Normale kleuren Abnormale kleuren
Zwart Chocola & Tan Wit Zwart en gestroomd
Zwart en bruin Room Wolf Sabel Blauw gestroomd
Blauw Oranje Crème sabel Gestroomd
Blauw & Bruin Oranje Sabel Bever Chocolade Sabel
Blauw Merle Rood Driekleurig Chocolade Merle
Chocola Rode sabel Blauwe Sabel Bever sabel

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomeriaan wordt ook uitgebreid behandeld in Pomeriaan Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Abnormale kleuren binnen de Pomeriaan

Er zijn flink wat kleursoorten binnen het Pomeriaanse ras die ziektes hebben als gevolg van hun huidskleur, zoals de Chocola Merle. De huidskleur is dus meer een soort aandoening dan een werkelijke huidskleur, te vergelijken met een aandoening als albinisme bij mensen.

De geschiedenis van de Pomeriaanse kleuren

Het Pomeriaanse hondenras komt oorspronkelijk uit de Duitse streek Pommeren en dankt aan die streek dus ook zijn naam. Het beest heet in Nederland ook wel de ‘Keeshond’ en er zijn zowel grote als piepkleine keeshondjes.

Het beest komt mogelijk nog uit de Middeleeuwen want volgens sommige bronnen zouden Luther en ook Mozart eigenaren zijn geweest van een keeshondje.

De naam ‘Pomeranian’ of ‘Pomeriaan’ komt oorspronkelijk uit Engeland.

Een vaderlandse keeshond

In 1933 werd de keeshond voor het eerst gezien als een Nederlandse hond, maar na verloop van tijd werd die claim verwijderd, aangezien de hond helemaal niet zo veel afwijkt van de Duitse keeshond.

Toch is de Keeshond in de Nederlandse geschiedenis erg vaak gebruikt. Door de patriotten bijvoorbeeld in de 18e eeuw. De patriotten werden ooit als ‘kezen’ betiteld, een soort geuzennaam en mogelijk komt de naam ‘Kezenhond’, dan ook daar vandaan.

Een ras met veel problemen

Doordat veel Keeshondjes (lees: Pomerianen) zo heel klein zijn en heel gestructureerd worden gefokt met elkaar, is de lijst aan erfelijke aandoeningen erg groot.

Het beest heeft een aantal hele grote nadelen en zeker sommige kleuren die worden gebruikt zijn populair, maar zijn tekenend voor de aandoeningen.

We zullen er hier wat verder op ingaan.

Gezondheidsproblemen van de grijze Pomeriaan

Als we het hebben over Merle, dan gaat het om een kleurenpatroon van de vacht, maar ook de huid en ogen van de hond. Het wordt een soort schimmelachtige kleur, maar kan ook wel gewoon als ‘gevlekt’ of ‘gespikkeld’ worden beschouwd.

Door veel mensen wordt deze Merle-kleur als gewenst beschouwd, maar eigenlijk is het meer een soort aandoening.

De acceptatie van Merle kleursoort

Het mixen van verschillende Kezenhondjes met elkaar zorgt ervoor dat er af en toe Merle-patronen verschijnen. Toch worden deze patronen door veel landen en veel fokkers niet geaccepteerd en gezien als een afwijkende kleur.

Er worden dus nooit Merle Pomeriaanse honden met elkaar gefokt, want dat kan mogelijk erg problematische honden opleveren, maar de discussie gaat dus of je er überhaupt wel mee mag fokken.

De enige geaccepteerde Merle

Het enige hondje dat wél wordt geaccepteerd in veel landen is het Blauwe Merle Pomeriaanse hondje. Vaak is deze kleur door mensen die er niet zoveel verstand van hebben ook wel ‘grijs’ te noemen en dit is dus precies de hond waar wij het over hebben.

Er zit in de genen van deze keeshondjes belangrijke informatie over hoe het ras verder kan worden gefokt. De Blauwe Merle Pomeriaan is een veel geziene hondensoort in grote hondenshows.

De prijs van een Blauwe Merle Pommeren

Als je een Blauwe Merle Pommeren wilt aanschaffen, ben je al gauw meerdere duizenden euro’s kwijt.

Het beestje is echt wel een van de allerduurste hondensoorten die er is en is de Chanel of Louis Vuitton in de hondenwereld. Vanwege de unieke kenmerken – blauwe ogen, grijze (Merle) vacht – kost het beest in sommige landen waar het beest niet is toegestaan al 5.000 euro.

In de VS zal het veel minder zijn omdat het beest daar officieel erkend is.

Over de verzorging van het beest

Verreweg de grootste kosten zul je maken met het verzorgen van de grijze Pomeriaan.

Het is bewezen dat de grijze Pomeriaan doofheid heeft, oogafwijkingen, en steriliteit: het beestje kan heel slecht sperma produceren.

Je zult dus moeten verwachten dat je het beest zo af en toe naar de dierenarts moet brengen voor controle en als er iets mis is, zal dat flink wat geld gaan kosten.

Leer alles over jouw lieve Pomeriaan

Wil je álles leren over jouw Poedel? Bekijk dan ook het Pomeriaan Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Een grijze Pomeriaan is een luxeproduct

Dat gezegd hebbende is het beest vooral een statussymbool die rijke mensen gebruiken om op hun Instagram mee te poseren.

Met het grijze hondje dat veel geld kost laten ze zien dat ze lief, schattig en dierenvrienden zijn, terwijl dat eigenlijk niet waar is.

De grijze Pomeriaan heeft veel gebreken, maar is lief

Hoe het ook zij, er worden zo nu en dan grijze Pomeriaan hondjes geboren en dat is meer een teken dat het niet zo goed gaat met het ras als dat het een reden is om blij te zijn.

Toch vinden veel mensen het juist erg leuk om dit rashondje aan te schaffen en ermee te poseren.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomeriaan?

Bekijk dan het Pomeriaan Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Pomeriaantjes. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomeriaan wilde weten in één compleet e-book!”

Pomeriaan Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Pomeriaan!

  • Wil je een Pomeriaan kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomeriaan zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomeriaan trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomeriaan de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomeriaantjes en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomeriaan Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomeriaan Handboek interessant zal vinden.

Welkom Pomeriaan vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Pomeriaan Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload